Actualitate

Motivarea arestării angajaţilor Scutul Negru: prin TEROARE au încercat să-şi confirme AUTORITATEA în Cluj-Napoca

Judecătorul care a dispus arestarea luptătorului K1, Răzvan Benche, şi altor nouă angajaţi ai firmei de pază Scutul Negru, îi acuză pe aceştia de cruzime şi de faptul că au încercat, prin crearea unui climat de teroare, să îşi confirme autoritatea într-un oraş de dimensiunile municipiului Cluj-Napoca.

Răzvan Benche şi ceilalţi nouă angajaţi de la Scutul Negru au fost arestaţi pentru 29 de zile acuzaţi că au bătut cu bestialitate mai mulţi tineri care se aflau în Janis Stuff din centrul Clujului. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum la data de 21 iulie 2013, în jurul orei 08.20-08.30 echipaţi cu ţinută specifică de intervenţie cu inscripţia “Scutul Negru”, cei zece au agresat trei persoane de sex masculin în incinta clubului Janis Stuff. Mai mult, pe aceste imagini se observă mai multe persoane care, văzând ceea ce se întâmplă, fug sau se îndepărtează în grabă de locul faptei în momentul în care realizează violenţa de care dau dovadă autorii în acţiunile lor.

Lăsat să zacă într-o baltă de sânge

„Inculpatul B recunoaşte lovitura aplicată martorului B T, imaginile video surprinse de camerele de supraveghere din incinta localui în care se vede în mod clar modul în care au acţionat agenţii de pază de la Scutul Negru precum şi loviturile aplicate persoanelor aflate în bar deşi aceştia nu i-au provocat în niciun fel. Astfel se poate observa cum aceştia lovesc cu pumnii, picioarele şi bastoane telescopice pe numiţii F A şi C V aflaţi în incinta localului. Astfel F a fost lovit de numitul inculpatul L peste picioare, în timp ce C V a fost lovit de inculpaţii L, P C V, B, C, B şi B. La un moment dat se poate observa cum martorul B T este efectiv târât în stare de inconştienţă de inculpatul B şi lăsat să zacă într-o baltă de sânge declaraţia martorului B T, acesta nedorind să depună plângere cu privire la leziunile suferite. Din declaraţia martorului G A, supraveghetor de sală, nu rezultă că ar fi cerut intervenţia Scutului negru la faţa locului aşa cum susţin inculpaţii. Martorul U M confirmă incidentele ce au avut loc precum şi faptul că inculpaţii le-au cerut să nu declarare nimic din ceea ce au văzut, ba chiar au încercat să îi îndepărteze de la faţa locului pentru a nu observa ce se întâmplă”, se arată în motivarea judecătorilor clujeni.


Aceştia mai arată faptul că „nu a existat un conflict anterior care să justifice o eventuală intervenţie justificată a celor de la Scutul Negru, declaraţiile inculpaţilor prin care aceştia confirmă faptul că nu se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu la momentul intervenţiei, aceştia ieşind din serviciu la ora 08.00, precum şi din imaginile surprinse de camerele de supraveghere mai rezultă că incidentul a putut fi observat de mai multe persoane din incinta localului precum şi de trecători, în ciuda eforturilor depuse de agresori de a obtura orice vizibilitate în incinta localului”.

Au vrut să devină stăpânii Clujului

Judecătorul este de părere că pericolul social concret pentru ordinea publică rezultă din modul şi împrejurările în care a fost săvârşită fapta, respectiv prin exercitarea de violenţe de o gravitate deosebită asupra numitului B pe care inculpaţii îl cunoşteau anterior, edificator în acest sens fiind faptul că leziunile suferite necesită 50-55 zile de îngrijiri medicale ca urmare a dublei fracturi de mandibulă suferite.


„De asemenea, gravitatea faptei este sporită având în vedere intenţia acestor inculpaţi de a găsi anumite persoane despre care aveau indicii că se află în acel local şi cu care avuseseră anumite discuţii în contradictoriu în trecut, intenţia lor clară fiind aceea de a trage la răspundere acele persoane pentru eventualele ofense avute lor, subrogându-se astfel autorităţilor statului care au acest drept şi încercând prin crearea unui climat de teroare să îşi confirme autoritatea într-un oraş de dimensiunile municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, nu trebuie omis că aceştia au profitat de echipamentul pus la dispoziţie de angajator şi l-au folosit la săvârşirea de infracţiuni, fiindu-le astfel facilitată intervenţia. Încă o dovadă a pericolului reprezentat de aceştia îl reprezintă folosirea de bastoane telescopice, lucru ce le este interzis agenţilor de pază, dar şi rapiditatea cu care aceştia şi le-au procurat”, se mai arată în încheierea judecătorilor de arestare preventivă.

Cruzime, barbaritate, violenţe de neimaginat

Nu trebuie trecută cu vederea nici cruzimea de care aceştia au dat dovadă în acţiunea de lovire a unor persoane care stăteau la masă în cel mai paşnic mod posibil. În momentul în care agresorii şi-au dat seama că cei pe care îi căutau nu se aflau în incinta localului aceştia au început să lovească, haotic şi în cel mai barbar mod posibil, alte persoane aflate acolo aşa cum se poate vedea în imaginile video, dând dovadă de o cruzime ne nu trebuie lăsată nepedepsită. Astfel deşi pe imagini nu sunt surprinse loviturile aplicate numitului B care au dus la un număr de 50-55 de zile îngrijiri medicale, ne putem doar închipui modul barbar prin care s-a acţionat asupra acestuia, în condiţiile în care agresiunea extrem de violentă asupra lui V C nu l-a lăsat totuşi pe acesta în stare de inconştienţă. Pentru acest motiv considerăm că, deşi persoanele vătămată nu au dorit încă să depună plângere pentru leziunile suferite, probabil de teamă, faptul că violenţele de o gravitate ridicată au fost exercitate de inculpaţi în centrul oraşului Cluj, în plină zi, în văzul oamenilor de rând  şi cu sfidare totală faţă de respectarea normelor de convieţuire socială, toate acestea indică caracterul deosebit de grav al faptei săvârşite. Nu sunt de neglijat nici împrejurările precum aceea că inculpaţii au hotărât să îşi facă singuri dreptate, având asupra lor un obiecte contondent interzise, lucru ce dovedeşte caracterul premeditat al acţiunii lor. Acest caracter rezultă şi din împrejurarea că inculpaţii s-au hotărât să acţioneze deşi cunoşteau că persoanele pe care le vizau sunt persoane violente, aceştia s-au înarmat temeinic şi s-au pregătit pentru confruntare dorind ca aceasta să aibă loc, indiferent de consecinţe. Scopul evident al acţiunii lor, anume răzbunarea, vine să întregească tabloul pericolului public pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a celor 10 inculpaţi”, a mai spus magistratul.

abonare newsletter