Actualitate
Poluare cu ulei pe râul Someşul Mic
În seara zilei de 8 august, dispeceratul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa a fost sesizat cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Someşul Mic, în municipiul Cluj-Napoca.
UPDATE “În cursul acestei dimineţi am confirmat producerea unei poluări accidentale a râului Someşul Mic. Din datele pe care le deţinem până în acest moment, putem declara că, cel mai probabil, substanţa poluatoare este ulei hidraulic”, au declarat reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, cei ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj si ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Cluj s-au deplasat în teren pentru verificarea sesizării.
“S-a confirmat producerea unei poluări accidentale a râului Someşul Mic, care prezenta irizaţii pe suprafaţa apei, iar din punct de vedere organoleptic s-a sesizat miros de produse petroliere. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj a intervenit pentru limitarea efectelor poluării, utilizând materiale petroabsorbante. De asemenea, au fost prelevate probe de apă în vederea determinării concentraţiilor pentru indicatorii specifici acestui gen de poluare şi pentru evaluarea impactului”, a precizat Cristina Vădan, purtător de cuvânt la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa.
S-a procedat la identificarea sursei de poluare şi a poluantului ca fiind provenit de pe platforma uzinală Carbochim, motiv pentru care a fost convocată imediat conducerea societăţii comerciale la faţa locului.
“În continuare se realizează procedurile legale specifice în vederea stabilirii responsabilităţilor în producerea evenimentului şi aplicării măsurilor legale si de recuperare a cheltuielilor ocazionate de gestionarea fenomenului. Din datele de care dispunem până în acest moment, rezultate din investigaţiile în teren, apreciem că efectul produs este unul local. Debitul Someşului Mic a fost destul de ridicat, asigurându-se în acest fel o capacitate de diluţie adecvată. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă”, a mai declarat Vădan.