Actualitate

Premieră: Trei alpinişti clujeni duc însemnele judeţului pe unul dintre cei mai înalţi munţi ai planetei

Trei alpinişti clujeni vor pleca joi, 29 august, într-o expediţie, în premieră, spre Himalaya unde vor escalada vârful Manaslu. Expediţia este cu atât mai importantă, cu cât este pentru prima dată când alpiniştii clujeni vor cuceri un vârf de peste 8000 de metri, fără a folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor. Întoarcerea lor este programată după data de 20 octombrie 2013.

Trei alpinişti clujeni duc însemnele judeţului pe unul dintre cei mai înalţi munţi ai planetei Trei alpinişti clujeni duc însemnele judeţului pe unul dintre cei mai înalţi munţi ai planetei

În deschiderea şedinţei de consiliu judeţean de marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a înmânat delegaţiei clujene drapelul şi însemnele judeţului Cluj. În acest fel, reuşita escaladării a unui vârf de peste 8000 de metri, în premieră pentru judeţul Cluj, va fi marcată prin arborarea pe vârful Manaslu a însemnelor naţionale şi clujene.

„Am ţinut neapărat să-i avem pe colegii noştri de la Salvamont şi să le urăm succes. Am asistat la o premieră absolută, vor fi primii clujeni care vor reuşit această performanţă. Performanţa alpiniştilor este cu atât mai importantă cu cât aceştia nu vor folosi oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor. Vreau să le înmânez drapelul şi însemnele judeţului”,  a precizat Uioreanu.


Adrian Vălean (39 de ani), Vasile Cipcigan (35 de ani) şi Vlad Căpuşan (23 de ani), cei trei care vor încerca cucerirea vârfului Manaslu, alături de Mike, un prieten din SUA şi de un alt alpinist care va fi omul de legătură şi care va rămâne la bază, vor pleca din faţa Consiliului Judeţean Cluj, joi, la ora 24.00.

„Expediţia noastră va începe joi şi se va termina după 20 octombrie. Efectiv, pe munte vom petrece în jur de 20-25 de zile. Peste altitudinea de 7000 de metri sper să nu stăm mai mult de 10 zile. Încercăm să abordăm vârful într-un stil mai light, alpin, pentru a fi mai puţin expuşi riscurilor de avalanşă. Componenţii echipei sunt oameni care au făcut deja ascensiuni peste 6000 de metri. Acest vârf a mai fost urcat de către români, în 2006 de Horia Colibăşanu şi de către Alex Găvan în 2011.  Am ales acest vârf pentru că este un vârtf mai ieftin, logistica expediţiei nu este aşa costisitoare. De exemplu, pe Everest un loc costă 40.000 de euro. Pe noi, pe fiecare în parte, această expediţie ne costă 8000 de euro”, a precizat Vasile Cipcigan.


„Deşi suntem o ţară cu tradiţie în alpinism, lista alpiniştilor care au reuşit să urce până în prezent un vârf de peste 8000 m este restrânsă, iar lista celor care nu au utilizat oxigenul suplimentar fiind şi mai redusă. De asemenea, aceasta ar reprezenta prima ascensiune a unui vârf de peste 8000 de metri pentru un sportiv clujean”, se arată pe pagina oficială a expediţiei, manaslu2013.ro, unde alpiniştii vor ţine jurnalul expediţiei.

„Vom pleca spre Belgrad şi de acolo vom lua avionul până în Kathmandu. Vom ajunge în Kathmandu undeva în data de 1 septembrie. Ascensiunea efectivă va începe în data de 4 septembrie, aproximativ opt zile de mers până în tabăra de bază. De acolo, undeva prin 10-12 septembrie vom începe ascensiunea muntelui. Va dura undeva la 20 de zile, timp în care vom încerca să ne aclimatizăm foarte bine, iar la începutul lunii octombrie vom încerca să atingem vârful. Nu apelăm la rezerve de oxigen pentru că dorim să forţăm organismul, niciunul dintre noi nu a mai fost la 8000 de metri, e foarte important să ne testăm pe noi, oxigenul e un sprijin pe care ţi-l oferi când nu poţi să faci o anumită altitudine. Noi vom încerca să facem fără oxigen pentru a vedea cum e la 8000 de metri. Cea mai mare provocare va fi ziua de vârf, este tot timpul ziua pe care o aştepţi, pentru care pleci. Cel mai greu lucru este când pleci de acasă. Pentru mine este cel mai înalt vârf, până acuma am atins doar 7000 de metri. Pe lângă steagul judeţului Cluj vom arbora şi steagul României, ca şi de fiecare dată”, a mai spus Cipcigan.


Vârful Manaslu este al optulea vârf din lume ca altitudine şi a fost cucerit prima dată în 9 mai 1956, de o echipă de alpinişti japonezi. De atunci, 77 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în încercarea de a urca pe acest vârf. În trecutul extrem de apropiat, în luna septembrie a anului precedent, nu mai puţin de 11 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unei  avalanşe produse pe Manaslu. Misiunea celor trei alpinişti este cu atât mai dificilă dacă se are în vedere faptul că, în cursul acestui an, niciun alpinist nu a reuşit să cucerească vârful Manaslu.

 

abonare newsletter