Actualitate

UBB se implică în promovarea cetăţilor dacice

Consiliul Judeţean Hunedoara a semnat, miercuri, un parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi o firmă de consultanţă, pentru accesarea de fonduri europene destinate punerii în valoare a potenţialului turistic al cetăţilor Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

UBB se implică în promovarea cetăţilor dacice UBB se implică în promovarea cetăţilor dacice

Istoricii şi arheologii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor lucra pentru a scoate în evidenţă aspectele ce ţin de importanţa istorică şi geografică a proiectului, în timp ce firma de consultanţă în domeniul accesării fondurilor europene va pregăti mai multe proiecte pentru a obţine finanţare nerambursabilă pentru punerea în valoare a potenţialului turistic al cetăţilor Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a spus şeful CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ.

"Ne pregătim de pe acum să atragem fonduri europene pentru a nu fi găsiţi cu tolba goală atunci când va fi declanşată sesiunea de depunere a proiectelor. Dorim să facem totul la modul profesionist. Uniunea Europeană a alocat României sume importante, dar suntem conştienţi că accesarea acestor fonduri va fi din ce în ce mai grea. Concurenţa este mare şi fără proiecte realizate de specialişti nu ai nicio şansă. Nu ne permitem să pierdem niciun leu", a declarat, miercuri, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, citat de Mediafax.


Potrivit acestuia, primele proiecte vizate se referă la fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, şi la fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ambele monumente aflate acum în administrarea CJ Hunedoara.

Până acum, conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, aflat în subordinea CJ Hunedoara, a reuşit să întocmească un studiu de fezabilitate pentru restaurarea Capitoliului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, proiectul fiind evaluat la 900.000 de lei.


Un alt studiu de fezabilitate aflat în lucru se referă la refacerea amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, din primele estimări necesarul de fonduri ridicându-se la aproximativ două milioane de lei.

Prezent la Deva pentru semnarea parteneriatului, prorectorul UBB Cluj-Napoca, Ioan Bolovan, a declarat că pentru cercetătorii universităţii este un proiect ambiţios.


"Este o provocare de a pune în practică ceea ce se predă în amfiteatre. Suntem convinşi că de pe urma acestui parteneriat vom avea de câştigat cu toţii, atât UBB, cât şi comunitatea locală", a spus prorectorul UBB.

Reprezentantul firmei de consultanţă, Leonard Orban, a declarat că sesiunile de depunere a proiectelor de finanţare în exerciţiul financiar viitor al UE vor începe cel mai probabil în a doua jumătate a anului viitor, iar până atunci este timp suficient pentru pregătirea proiectelor.


"Este nevoie de o strategie globală care să vizeze o dezvoltare integrată a judeţului Hunedoara, în calcul urmând să fie luate şi alte obiective de interes turistic, în afara celor două cetăţi de la Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa", a adăugat reprezentantul firmei de consultanţă.

 


 

abonare newsletter