Actualitate

Vârsta de pensionare a femeilor ar putea urca până la 65 de ani

Femeile ar putea fi obligate să muncească până la 65 de ani pentru a ieși la pensie, iar stagiul minim de cotizare ar putea crește de la 13 ani, cât e în prezent, la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, reiese dintr-un proiect de lege lansat, marți, în consultare publică, de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Proiectul vizează modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare.

"Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestor vârste se realizează prin creșterea graduală a vârstelor standard de pensionare, în raport cu data nașterii. Ca urmare, în intervalul ianuarie 2011 — ianuarie 2015, vârsta de pensionare a femeilor va crește de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaților va crește de la 64 de ani la 65 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creșterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030", se arată în proiectul de lege.


De asemenea, în proiectul de lege este reglementată creșterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

"În intervalul ianuarie 2011 — ianuarie 2015, stagiul minim de cotizare va crește de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creștere graduală. În intervalul ianuarie 2011 — ianuarie 2015, stagiul complet de cotizare pentru femei va crește de la 28 de ani la 30 de ani, iar pentru bărbați de la 33 de ani la 35 de ani. La finele acestei perioade, se continuă creșterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, până în anul 2030", se precizează în documentul citat.


Potrivit expunerii de motive care însoțește proiectul de lege, egalizarea vârstelor de pensionare pentru femei și bărbați se circumscrie Recomandărilor de țară ale Comisiei Europene transmise României, în contextul unei societăți cu o populație îmbătrânită, care afectează sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii.

:Procesul progresiv de îmbătrânire a populației determină sporirea ponderii beneficiarilor de pensii în totalul populației, acest fenomen contribuind în mod semnificativ la majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat. Ca urmare, reforma sistemului de pensii prin creșterea vârstelor de pensionare este importantă pentru restabilirea încrederii în finanțele publice și, totodată, pentru asigurarea unor pensii adecvate și viabile pe termen lung prin participarea mai activă pe piața forței de muncă a femeilor și bărbaților pe parcursul întregii vieți", se spune în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter