Actualitate

Primarul Tudor Ștefănie: „Turda va pune accentul, și în 2014, pe dezvoltarea turistică”

Interviu cu primarul Turzii, Tudor Ștefănie, despre bilanțul municipalității de pe Arieș în anul 2013.

Administrația locală turdeană condusă de primarul Tudor Ștefănie se află la ora bilanțului, anul 2013 nu a fost un an cu ghinion pentru cei care veghează asupra destinelor orașului de pe Arieș, dar mereu e loc și de mai bine.

Despre acest lucru am vorbit cu edilul șef al Turzii, care a făcut o caracterizare a acestui an, dar și cu gândul la viitoarele proiecte pentru 2014.


Domnule primar ce a înseamnat pentru dumneavoastră anul 2013 în calitate de șef al administrației locale?

Tudor Ștefănie: – A fost un an mai greu decât alți ani, o activitate administrativă cu foarte multe conflicte politice, dar în același timp noi ne-am urmat strategia administrativă a anului 2013, bazându-ne pe un buget aprobat în luna aprilie, deci foarte târziu...cu toate acestea ne-am continuat obiectivele atât în infrastructură cât și în activitatea administrativă propriu-zisă.

Acest an a adus punerea în funcțiune a unor obiective investiționale cum sunt bazinul didactic de înot, continuarea lucrărilor la Grădina Zoologică, la fel și la centrul SPA de la Hotelul Potaissa, au fost finalizate lucrări de mare anvergură, modernizări de străzi, amenajare de artere stradale cum este strada A.I.Cuza care a dus la decongestionarea traficului, în special traficul greu la intrare și ieșire din Turda, de asemenea au fost câteva lucrări importante terminate pe activitatea administrativă, spații verzi, salubritate, câini comunitari, disciplina în construcții, sistemul de învățământ zic eu că a funcționat destul de bine, școala a început în bune condiții, unitățile au fost pregătite pentru a avea un proces de învățământ normal și echilibrat.


Ce ne puteți spune despre sistemul de sănătate?

T.Ș: – Și acesta a fost bine gestionat până în acest moment, sperăm să nu avem probleme până la sfârșitul anului. Am alocat sume importante, pentru 2014 acestea vor fi cele două priorități – învățământul și sănătatea!

Am realizat activități de dezvoltare a infrastructurii indiferent de domeniul de activitate bazându-ne pe proiectele vechi, din mandatul trecut al Consiliului Local, proiecte aflate încă în derulare dar am pregătit și proiecte de viitor ce vor fi cuprinse sperăm noi în anul 2014. Per ansamblu eu zic că nu a fost un an foarte rău, obiectivele pe care ni le-am propus am făcut eforturi să fie realizate. Sigur că trebuie să fim mai atenți pentru perioada ce urmează până în 2016 astfel ca programul și strategia de dezvoltare a municipiului Turda să fie în totalitate atinsă. Până la urmă cel mai important este, ca acolo unde este misiunea nostră, a Consiliului Local  și a primarului, cetățeanul să simtă că s-au făcut lucruri bune!... Sigur că ne depășesc anumite aspecte, dar ele vin din politica centrală și nu sunt atributul primarului.


Cu siguranță la acest capitol aveți și unele nemulțumiri. Care ar fi acestea?

T.Ș: – De multe ori este un proces de intoxicare informativă a populației, că tot ce se întâmplă rău este vina primarului, ceea ce este în defavoarea funcționării administrației publice locale și cred că după atâția ani de zile, acest sistem de dezinformare este și în defavoarea cetățenilor.

Pe de altă parte au fost foarte multe proiecte de hotărâri luate în Consiliul Local, din nefericire mai puține pe strategii de dezvoltare a municipiului Turda și mai multe acte administrative care au clarificat unele lucruri care trebuiau clarificate.


Care ar fi totuși proiectele de viitor?

T.Ș: – În mod sigur eu doresc să finalizăm tot ce este prevăzut în strategia de dezvoltare a orașului, Castrul Roman redat circuitului turistic, grădina zoologică, lucrările la Colegiul Național Mihai Viteazu, acel proiect de mare anvergură pe care noi l-am prezentat privind dezvoltarea zonei turistice Băile Sărate-Salina să devină un obiectiv de discuție și de îmbunătățire, un reper de dezvoltare pentru anii care vin. O să continuăm cu modernizarea străzilor, un procent de minim 70% din trama stradală până în 2016 ceea ce înseamnă o evoluție într-un sens civilizat a comunității turdene și un punct foarte important pentru atingerea scopului nostru, acela de-a deveni stațiune balneară.

Pe de altă parte au fost și unele activități private, s-au deschis unele unități de servicii în turism ceea ce înseamnă că Salina a avut un rol foarte important în dezvoltarea acestor servicii de cazare dar și alimentație publică, sper ca ele să continue...am avut și probleme și sincope sociale odată cu închiderea combinatului metalurgic au fost foarte multe SRL-uri care au intrat și ele în lichidare ceea ce a generat prin lipsa locurilor de muncă, probleme sociale.


Din nefericire activități investiționale de anvergură națională nu au mai fost la nivelul municipiului nostru, ceea ce s-a materializat anii trecuți prin deschiderea șantierelor gen Bechtel, lucrări de amploare la infrastructura de apă și canal care au dus atunci la crearea de locuri de muncă, sper în continuare ca 2014 să suplinească aceste lipsuri și să aducă un plus de valoare economică și socială pentru muncipiul Turda.

Din 2014 se deschid noi linii de finanțare pe fonduri europene, care sunt proiectele majore care credeți că ar putea fi materializate din acești bani?

T.Ș: – Sunt două proiecte majore pe care noi le-am lansat, sigur asta nu înseamnă că sunt eliminate și proiectele de mică valoare, cele până în 200.000 de euro, de gen activități școlare, sănătate, cultură... dar mergem în continuare pe Castrul Roman care consider că este obligatoriu ca și proiect pentru dezvoltarea turistică a orașului și reabilitarea și modernizarea centrului istoric cu tot ceea ce înseamnă el, cu un grafic de eșalonare a acestor investiții pe 5-6 ani, ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului 2016, centrul istoric să devină un centru de atracție turistică.

Trebuie să vedem și ce facem cu Casa de Cultură din fața primăriei, Blocul O, un proiect major pentru 2014 îl consider și modernizarea și reabilitarea integrală a podului peste râul Arieș, din zona Piața Romană.

Punctual, vreau să continui modernizările de străzi într-un ritm foarte alert, să-și finalizeze societățile comerciale din subordine, respectiv Salina, obiectivele de investiții , să lansăm acest proiect de mare anvergură pentru eventualii investitori  „Dezvoltarea turistică și economică a zonei dintre Băile Sărate Turda și Arealul Lacurilor Durgău, cu realizarea unei legături funcționale între acestea”. 

În încheiere vă rugăm un mesaj pentru cititorii noștri.

T.Ș: – Vreau să le mulțumesc pentru sprijinul care l-au acordat până acum și încrederea acordată, îi asigur de buna noastră intenție și de responsabilitatea cu care am intrat nu numai în campania electorală, dar și în funcțiile pe care le avem, ne determină să facem lucruri bune în folosul comunității și a fiecărui cetățean. Trenuie să ne acorde în continuare încredere, pentru că după munca pe care o desfășurăm în fiecare zi și dorințele noastre de viitor, merităm acest lucru și le mulțumesc pe acestă cale!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter