Actualitate

GALERIE FOTO: Victor Ponta a primit "Crucea Transilvană", cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului

Premierul Victor Ponta a primit, vineri, din partea Mitropolitului Clujului, IPS Andrei, "Crucea Transilvană", cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea Campusului Teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca.

Premierul Victor Ponta a sosit, vineri, în jurul orei 11.30, la Campusul Teologic "Nicolae Ivan" din Cluj-Napoca, pentru ceremonia de inaugurare a proiectului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Premierul a venit însoţit de vicepreşedinţii PSD Ilie Sârbu şi Ioan Rus, fiind întâmpinat de către prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi parlamentari PSD de Cluj.


Victor Ponta a asistat la finalul slujbei de Liturghie oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei, în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă.

La finalul slujbei, Victor Ponta a primit din partea IPS Andrei cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, "Crucea Transilvană" pentru sprijinul acordat de Guvern la construirea campusului, care este inaugurat de către premier.


“Domnule prim ministru, domnilor parlamentari, domnilor miniştri, onorate autorităţi centrale şi locale, acest oraş este un mare centru universitar, un sfert din populaţia oraşului o reprezintă studenţii. Sufletul unei naţiuni este încredinţat şcolii. Pentru un popor, şcoala are importanţă absolută. Am considerat o prioritate de maximă urgenţă ridicarea acestui campus teologic. Piatra de temelie la acest campus s-a pus pe 23 mai 2011, iar inaugurarea s-a făcut astăzi, pe 6 decembrie 2013. Urmează să mai ridicăm şi cele două cămine studenţeşti. Această ctitorie ne-a ajutat s-o realizăm Dumnezeu cu sprijinul mai multor oameni cu suflet mare. Pentru faptul că mai mulţi oameni cu inimă largă ne-au ajutat să ridicăm acest campus, îi ofer astăzi sponsorului principal cel care a fost domnul prim ministru, evident, Crucea Transilvană, cea mai importantă distincţie a Mitropoliei noastre. Vrednic este. Noi teologii, dorim să influenţăm din punct de vedere teologic viaţa prestigioasei noastre universităţi Babeş-Bolyai din care cu onoare facem parte. Simţim nevoia unei vieţi spirituale mai profunde, altfel, ce sunt bogaţii fără rugăciune decât nişte porci îngrăşaţi cu tărâţe. Ne bucurăm domnule prim ministru că sunteţi alături de noi şi ne-aţi sprijinit la ridicarea acestei ctitorii şi vă ascultăm cu drag cuvântul", a precizat IPS Andrei în discursul său.

După acest discurs, IPS Andrei a oferit “diplome pentru sponsorii importanţi”, printre care s-au numărat “domnul ministru” Ioan Rus, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, viceprimarul CJ Cluj, Ioan Oleleu, primarul municipiului, Emi Boc, şi fostul primar Sorin Apostu, aceştia doi nefiind prezenţi la ceremonie, precum şi unor parlamentari de Cluj, senatorul PDL de Cluj, Alin Tişe, omul de afaceri Vasile Leordean, Horia Ciorcilă, Radu Moisin sau Călin Mitică.


"Sprijinul Guvernului este egal pentru toată lumea. Pentru mine este o mare onoare să fim astăzi aici la un moment cu totul şi cu totul special şi în mod special în ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Nicolae. Tatăl meu se numea Nicolae şi chiar dacă de peste 20 de ani nu mai e cu mine este o zi specială. Când IPS Andrei mi-a spus că astăzi va fi inaugurată această clădire cu atât mai mult m-am gândit că este o zi fericită şi extrem de potrivită pentru un asemenea moment. Vreau să spun că distincţia pe care am primit-o mă onorează foarte mult, însă ca întotdeauna vreau să spun tot adevărul şi anume faptul că aveţi în sală un credincios în persoana domnului Rus (n. red. Ioan Rus) care de la început mi-a spus cât de important este ca Guvernul României să sprijine această lucrare, mi-a explicat că pentru Cluj ortodocşii care sunt cei mai mulţi, nu pot fi cei mai săraci şi nu pot fi cei care nu au un loc unde să pregătească generaţiile următoare. Era o obligaţie din partea oricărui guvern să sprijine această lucrare aşa cum este o obligaţie în continuare pentru guvernul actual şi cele viitoare să sprijine orice lucrare care vine în sprijinul elevilor şi studenţilor, în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi a celorlalte culte", a declarat Ponta, după primirea distincţiei.

Pe trotuarul din faţa Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Victor Ponta este aşteptat de un grup de protestatari faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi exploatării gazelor de şist. La momentul tăierii planglicii inaugurale, premierul Victor Ponta a fost huiduit de persoane care protestau împotriva proiectului de la Roșia Montană.


În cadrul manifestărilor organizate, Victor Ponta va vizita şi clădirea Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii "Babeş-Bolyai".

Lucrările la Campusul Teologic "Nicolae Ivan" au început în 23 mai 2011, investiţia ridicându-se la 16 milioane de lei. Campusul cuprinde noua clădire a Facultăţii de Teologie Ortodoxă, cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, o bibliotecă, laboratoare de restaurare şi pictură, amfiteatre, o aulă cu o capacitate de 350 de locuri, şi urmează să mai fie construite două cămine pentru studenţi cu o capacitate de 250 de locuri.


Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria fostului episcop Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei Clujului după Unirea din 1918 şi a primei Academii Teologice Ortodoxe.

abonare newsletter