Actualitate
FOTO: Eroii revoluției au fost comemorați la Turda
Oficialitățile județului dar și parlamentari au participat duminică 22 decembrie a.c., ora 13.00, la Turda, la ceremonialul militar-religios dedicat cinstirii memoriei eroilor Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Eroii revoluției au fost comemorați la TurdaPrefectul Gheorghe Vușcan, senatorul Alexandru Corodș, deputatul Mircea Irimie, viceprimarul Lucian Varo, reprezentanți ai Asociației Luptătorilor din 22 Decembrie 1989 Turda, ai armatei române și instituțiilor locale și centrale, toți și-au adus aportul la cinstirea memoriei turdenilor căzuți în luptele din 89.
În urmă cu 24 de ani, la Timișoara, sute de oameni au avut curajul și au ieșit în stradă pentru a striga împotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu. Mulți dintre ei au căzut răpuși de gloanțe, dar și mai mulți au reușit să trimită comunismul pe un drum fără întoarcere. AcelașI lucru s-a întâmplat apoi în întreaga țară, doar că unii au plătit libertatea cu prețul vieții!
La Turda au fost pomeninți duminică cei care nu au mai apucat să vadă visul înfăptuit, acela de-a trăi într-o țară democratică!
Prefectul de Cluj a amintit în alocuțiunea sa despre „strigătul de revoltă al poporului român care a îndurat prea mult…a unor oameni care prin sudoarea lor, prin muncă și sacrificu au ridicat o ţară care nu mai era a lor, a celor simpli și cinstiți. Era căderea regimului totalitar care decenii la rând a furat visele și speranțele unor generații întregi….La Turda mai mult poate ca oriunde în zona Ardealului, dorința firească de libertate a erupt și s-a afirmat cu prețul vieții eroilor pe care-i cinstim astăzi. Aici la Turda, aproape de poarta de intrare în Apuseni e viu încă spiritul marilor, momente în care moții lui Horea și Iancu au spus așa nu se mai poate! Au făcut auzită și simțită dorința de-a fi liberi și demni în țara lor”.
Senatorul Alexandru Cordoș a făcut apel la unitate și toleranță. “Iată că la aproape un sfert de secol ne adunăm pentru a ne comemora eroii Revoluției din 89, cred că orice cuvinte am spune nu pot să înlociască faptele. Cred că oricât ne-am uita în urmă rămâne destinul pe care trebuie să-l parcurgem. Eroii revoluției au schimbat mersul României și au făcut posibil ca noi astăzi să fim o țară democratică, să fim liberi, să avem o viață mai bună….Trebuie să răspundem la multe întrebări încă, s-au făcut multe progrese dar nu suficiente. Eu cred că pe lângă a ne întâlni aici, trebuie să răspundem la o întrebare: ce am făcut fiecare dintre noie pentru cei care au murit ca noi să fim astăzi aici?”
Deputatul Mircea Irimie a pormis că va lupta pentru ca revoluționarii să primească drepturile care li se cuvin, acesta fiind și semnatarul unei petiții în acest sens.
“Din tot blocul estic, România este singura țară care a încheiat perioada comunistă cu o revoluție scăldată în sânge. Cei care erau copii în 89 astăzi au parte de tot ceea ce au visat românii în acea perioadă. Nu mai avem alimente pe cartelă sau program restricționat la curent. Presa este liberă iar granițele sunt deschise, dar cu ce preț? Mii de morți și de răniți și nici un vinovat! Este dureros ca astăzi după 24 de ani nici o instituție și nici o instanță nu ne-a arătat vinovații de genocidul de atunci. Astăzi politicienii din toate colțurile țării trebuie să știe că sunt ceea ce sunt datorită celor care au luptat șI au stat cu pieptul în fața gloanțelor. Trebuie să comemorăm și să respectăm acel moment de jertfă! Se cuvine ca noi parlamentarii să facem o adresă Guvernului pentru repunerea de îndată în drepturi a luptătorilor Revoluției așa cum se cuvine!”
După alocuțiunile oficialităților au urmat depunerile de coroane și defilarea gărzii de onoare.