Actualitate

Schimb de focuri la graniţa dintre Coreea de Sud şi Coreea de Nord

În această dimineaţă a avut loc un schimb de focuri de artilerie între militarii nord coreeni şi cei sud-coreeni, la graniţa maritimă dintre cele două state.

Incidentul a avut loc pe fondul manevrelor militare pe care le efectuează cele două ţări. Potrivit oficialilor de la Seul, militarii sud-coreeni au ripostat după ce mai multe proiectile trase din nord au trecut peste graniţă.

100 de obuze în apele sud-coreene

Coreea de Nord a tras aproximativ 500 de obuze luni, în cursul unui exerciţiu la frontiera maritimă cu Sudul, dintre care aproximativ 100 au căzut de partea sud-coreeană, a anunţat Ministerul Apărării, la Seul.


"Nordul a tras aproximativ 500 de obuze (...), iar 100 au căzut în apă, în partea de sud a frontierei. Dacă Nordul reacţionează la tirurile noastre de ripostă legitimă şi se foloseşte de ele ca de un pretext pentru o nouă provocare împotriva apelor şi insulelor noastre, vom angaja represalii ferme", a avertizat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al ministerului, într-o conferinţă de presă.

Ministerul sud-coreean al Apărării a denunţat "o provocare premeditată şi o tentativă de a testa hotărârea armatei noastre" de a apăra frontiera.


Coreea de Sud a replicat

Coreea de Sud a răspuns trăgând obuze în apele nord-coreene.

"Obuze lansate de Coreea de Nord au căzut în partea noastră (de frontieră) şi am replicat deschizând focul", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al statului major al armatelor sud-coreene. Locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia în adăposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP.


Coreea de Nord a anunţat anterior că desfăşoară manevre militare în apropiere de frontiera maritimă, cu muniţie de război. Armata nord-coreeană efectuază manevre militare în mai multe regiuni din apropierea graniţei.

La rândul lor, militarii sud-coreeni se antrenează alături de cei americani. De asemenea, autorităţile sud-coreene au anunţat că regimul de la Phenian urmează să efectueze un nou test cu arma nucleară, care ar fi al patrulea din anul 2006 încoace.


Graniţa maritimă dintre cele două ţări a fost de mai multe ori scena unor confruntări sângeroase între cele două părţi. Ultimul incident a avut loc în 2010, când Phenianul a bombardat o insulă sud-coreeană în apropiere de zona frontierei, provocând moartea a patru persoane şi aducând peninsula la un pas de război.

Numită "Linia de limită a Nordului", frontiera a fost trasată de forţele Naţiunilor Unite şi SUA în 1953, la sfârşitul războiului coreean. Phenianul o contestă şi refuză să o recunoască.

abonare newsletter