Actualitate
Buftea de Cluj mai "înghite" 112.000 lei. Pentru ce vor fi folosiţi banii
Centrul Regional pentru Industrii Creative, cunoscut sub numele de Buftea de Cluj este construit de o firmă aflată în insolvenţă.
Primăria Cluj-Napoca plătește peste 112.000 lei, fără TVA pentru asistență tehnică de specialitate în cazul proiectului privind construirea Centrului Regional pentru Industrii Creative, cunoscut sub numele de Buftea de Cluj. Potrivit caietului de sarcini, este necesară încheierea unui contract pentru asistenţă tehnică de specialitate datorită complexităţii proiectului. Pentru desemnarea firmei care va furniza aceste servicii, a fost lansat un anunț de achiziții publice, iar firmele interesate trebuie să depună ofertele până în 3 septembrie.
Durata estimată a contractului este de 11 luni, reprezentând perioada de 10 luni rămasă pentru desfăşurarea lucrărilor, o lună aferentă perioadei de recepţie la terminarea lucrărilor plus 24 de luni, perioada de garanţie acordată lucrărilor.
Lucrări realizate de o firmă aflată în insolvenţă
Conform caietului de sarcini, Centrul Regional pentru Industrii Creative ar trebui să fie finalizat peste 10 luni. La sfârşitul primăverii acestui an, erau executate aproximativ un sfert din lucrări. Valve International, firma care construieşte Buftea de Cluj se află acum în insolvenţă, dar cu toate acestea a promis autorităţilor locale că va continua proiectul până la final. Valve International a câştigat licitaţia cu o ofertă de 42 milioane lei, fără TVA.
Finanţarea Buftea de Cluj se realizează din fonduri europene (50%) şi din bugetul local (50%).
Primăria, obişnuită să lucreze cu firme în faliment
Valve International nu este prima firmă care a încheiat contract cu Primăria Cluj-Napoca şi apoi a intrat în insolvenţă. Astfel, parkingul de pe Negoiu este construit tot de o firmă falimentară: Construdava –Icco Energ SRL. Lucrările se desfăşoară foarte lent din cauză că firma nu mai are muncitori, dar cu toate acestea reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca dau asigurări că şantierul se află în grafic. Şi parkingul de pe strada Fabricii a fost ridicat tot de o firmă aflată în insolvenţă, Concefa SA din Sibiu. Din cauză că firma se afla în insolvenţă, lucrările au fost încheiate cu întârziere, mai exact la doi ani peste expirarea termenului oficial.