Actualitate
În câţi ani se va zbura de la Cluj la New York?
Directorul Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj David Ciceo spune că lucrările la etapa a doua a extinderii pistei de aterizare-decolare sunt în derulare, ceea ce va duce la posibilitatea zborurilor intercontinentale.
Directorul Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, afirmă că, după finalizarea extinderii pistei aeroportului până la 3.500 de metri, vor putea fi introduse zboruri intercontinentale şi estimează că peste şapte-opt ani vor exista curse aeriene de la Cluj-Napoca spre New York.
Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că se continuă demersurile pentru extinderea pistei la 3.500 de metri şi se lucrează la devierea râului Someş, parte a proiectului.
"În acest an ne apropiem de un trafic de aproximativ 1,2 milioane de pasageri pe Aeroportul Internaţional «Avram Iancu», datorită noilor companii aeriene care au optat pentru Cluj şi a noii piste, de 2.100 de metri, prima etapă a pistei de 3.500 de metri. Continuăm demersurile de extindere a pistei până la 3.500 de metri, iar după finalizarea acestui proiect vom avea zboruri Cluj-Napoca - New York, există potenţial în acest sens şi estimăm că în cel puţin şapte-opt ani vor putea fi operate primele astfel de zboruri. Se lucrează acum la devierea râului Someş, parte a proiectului de extindere a pistei", a spus Ciceo.
Potrivit acestuia, de pe aeroportul clujean vor fi operate, în premieră, începând de anul viitor, zboruri spre capitala Suediei, Stockholm.
Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar costurile proiectului au fost estimate la aproximativ 78 de milioane de euro.
Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie 2013 de Administraţia Naţională Apele Române.
Lucrările au fost realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.
Pista de 2.100 de metri a fost inaugurată în 26 octombrie 2013, la ceremonie participând preşedintele PNL de la acea vreme, Crin Antonescu, ministrul Transporturilor de atunci, Ramona Mănescu, vicepremierul Liviu Dragnea, şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.