Actualitate

Iţele încurcate ale unui proces controversat. Marius Budoiu pierde şefia Operei. “A fost un concurs trucat în care s-au implicat politicieni”

Concursul pentru postul de director al Operei din Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii în 2012, a fost anulat prin decizia instanţei supreme, în urma unui proces care a durat doi ani şi care a fost iniţiat de un candidat ce a reclamat trucarea examenului pentru funcţie. În urma deciziei ÎCCJ, Ministerul Culturii ar trebui să îl demită pe actualul manager al Operei Române din Cluj Marius Budoiu.

“E un caz unicat pentru Cluj şi pentru Mnisterul Culturii şi pentru Opera din Cluj. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat”, spune Ioan Vrăsmaş, contracandidatul lui Budoiu.


Ioan Vrăsmaş, care a candidat în noiembrie 2012 pentru funcţia de director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, a dat în judecată Ministerul Culturii, în februarie 2013, reclamând "trucarea concursului pentru funcţie" şi faptul că secretarul de stat din minister de la acea vreme Victor Opaschi şi fostul şef al ICR Andrei Marga ar fi intervenit în favoarea contracandidatului său Marius Budoiu, care a fost declarat câştigător.

“Pentru prima dată în istoria Ministerului s-a întâmplat să se anuleze un concurs după doi ani de zile. Imediat după afişarea rezultatelor noi am făcut plângere către Minister, am aşteptat un răspuns pe care nu l-a primit, după care ne-am adresat instanţei. În primul rând, în regulamentul concursului proba interviului nu avea voie să depăşească 14 noiembrie 2012. A intervenit un ordin de ministru care a prelungit data suţinerii interviului cu exact o zi, până în 15 noiembrie 20212. De ce? Pentru că contracandidatul meu Marius Budoiu avea pe data de 14 noiembrie spectacol la Budapesta. A fost primul lucru care m-a făcut să-mi pun semn de întrebare în timpul concursului. Al doilea lucru care m-a şocat a fost că eu, conform înştiinţării primite de la Ministerul Culturii, am fost convocat să intru la proba interviului la ora 12.30, iar contracandidatul meu a fost convocat să intre la ora 11.30. Logic ar fi fost să intre Budoiu Marius, după care eu. Dimineaţa m-a sunat secretara comisiei şi mi-a spus că sunt convocat la proba interviului la ora 11.00. Toată comisia era acolo, mai puţin Budoiu Marius. Eu intru, dar el nu mai are dreptul să intre după mine, a pierdut concursul. Comisia a spus că este o hotărâre ca Budoiu Marius să intre după mine. După ce am susţinut interviul Budoiu Marius încă nu era ajuns”, a precizat Vrăsmaş.


A obţinut cea mai mare notă din istoria Ministerului Culturii

Vrăsmaş susţine că a obţinut la proba scrisă de proiecte cea mai mare notă din istoria Ministerului Culturii, dar la proba orală nu a fost lăsat să îşi prezinte proiectul de management, astfel că postul de director a revenit contracandidatului său Marius Budoiu.

“La rezultatele finale, în graficul semnat de membrii comisiei Marius Budoiu apare cu nota 8,78, media interviului, iar în comunicare rezultatul apare cu 8,73, exact nota mea din prima probă. Prima probă de concurs a constat într-un proiect de management fără să-l semnezi, să nu laşi elemente de identificare. La această probă secretă eu am luat nota cea mai mare, nu numai din concurs, ci din toată istoria Ministerului Culturii, 8,73. Este mare deosebire între această notă şi nota 3 pe care am primit-o la interviu. Nu am fost lăsat să-mi susţin interviul. Le-am spus că mă simt în faţa unui pluton de execuţie. Au început să combată proiectul de management pentru care am fost notat cu 8,73. De asemenea, mi s-a sugerat că sunt şi prea tânăr. Decizia a venit la timp, în condiţiile în care, vineri, Budoiu dorea să desfacă mai multe contracte de muncă ale unor instrumentişti ai instituţiei”, spune contracandidatul lui Budoiu.


Controversatul judecător Gabriel Năsui a respins acţiunea lui Vrăsmaş

Judecătorul Gabriel Nasui de la Curtea de Apel Cluj a decis să respingă acţiunea în contencios administrativ, prin care basul Ioan Vrăsmaş a contestat concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, organizat de Ministerul Culturii. Reamintim faptul că Năsui a fost exclus din magistratură în iunie 2013 de către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce a fost acuzat că a petrecut un sejur într-o staţiune elveţiană, alături de un om de afaceri, faţă de care a dispus ulterior o soluţie favorabilă, într-un litigiu comercial. Magistraţii ÎCCJ au dispus însă mutarea sa disciplinară pentru şase luni la Curtea de Apel Alba Iulia.

“Soluţia de la ÎCCJ vine să încununeze un succes, noi am contestat la Curtea de Apel Cluj rezultatele concursului, acţiunea a fost respinsă fără să se facă nicio probă, fără să ni se acorde dreptul să probăm cele susţinute. Soluţia de la ÎCCJ a venit ca un pas spre normalitate, Înalta Curte trebuia să sancţioneze această lipsă de profesionalism şi lipsă de organizare de care Ministerul a dat dovadă, aceste două lucruri au permis ca domnul Vrăsmaş să fie supus unui tratament discriminator. A fost supus în faţa unui pluton de execuţie, nu a fost lăsat să-şi prezinte proiectul de management, nu a fost un interviu. Recursul nostru a fost admis în 6 noiembrie şi instanţa a obligat Ministerul să anuleze rezultatele concursului şi să anuleze ordinul de minister prin care domnul Budoiu a fost numit în calitate de manager. Ministerul trebuie să-l destitutie, să-l demită pe Marius Budoiu şi să pună un interimar la Operă. Comisia care a fost numită de Minister a fost slab pregătită. Trebuie să se organizeze un nou concurs, domnul Vrăsmaş şi-a manifestat dorinţa de a candida din nou”, a declarat avocatul lui Vrăsmaş, Bogdan Csalai.


Membru al comisiei, cu diplomă în fizică

Vrăsmaş mai acuză faptul că membrii comisiei nu aveau studii superioare de specialitate.

"Unul din membrii comisiei se numeşte Costin Popa, i-am cerut în instanţă acte doveditoare cu ce se ocupă, dacă e muzician să ne pună la dispoziţie o diplomă, a spus că a studiat muzică în particular şi ne-a pus la dispoziţie o diplomă în fizică. I-am cerut şi domnului Corneliu Murgu de la Opera din Timişoara, care a făcut parte şi el din comisia de concurs, să ne pună la dispoziţie diplomele după studiile superioare. Eu am trei lienţe, nu mi se pare normal să vină un absolvent de bacalaureat să mă evalueze. Într-un interviu luat după câştigarea concursului, Marius Budoiu a precizat că el nu şi-a dorit această funcţie, dar după ce i s-a propus să preia conducerea instituţiei a acceptat. Cine i-a propus funcţia asta, cine l-a dus cu forţa la interviu, de ce a acceptat-o dacă nu şi-a dorit-o? Ce a fost până la urmă, concurs sau numire?", a conchis Vrăsmaş.


Prima etapă a concursului de proiecte de management pentru Opera Naţională Română Cluj-Napoca a avut loc în 8 noiembrie 2012, fiind admişi pentru etapa a doua, cea orală, Ioan Vrăsmaş, cu nota 8,73, şi Marius Budoiu, cu nota 7,80.

În urma desfăşurării celei de-a doua etape, în 16 noiembrie 2012, Ioan Vrăsmaş a fost notat cu 3,17 iar Marius Budoiu cu 8,73, acesta din urmă fiind declarat câştigător şi numit director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.

Budoiu: A fost un concurs corect

Marius Budoiu spune că din punctul său de vedere concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca a fost unul corect.

„Acea decizie a ÎCCJ face referire la concursul organizat de Ministerul Culturii, nu are legătură cu instituţia noastră. Dacă Ministerul Culturii îmi va spune că sunt demis voi respecta decizia. Până în acest moment, nu avem niciun fel de intervenţie în acest sens. A fost un concurs corect. În cazul în care Ministerul Culturii va decide organizarea unui nou concurs cu siguranţă că voi candida din nou”, a precizat Budoiu.

abonare newsletter