Actualitate
2014, anul proiectelor amânate de Primăria Cluj-Napoca
Lista proiectelor Primăriei Cluj-Napoca ratate în 2014 este mai lungă decât a celor reușite.
2014, anul proiectelor amânate de Primăria Cluj-NapocaCa în fiecare an, primarul Emil Boc nu reușește să ducă la sfârșit o parte importantă din proiectele anunțate în ianuarie. Anul acesta, nu au fost încheiate proiecte cu termen de finalizare în 2013. Bike-Sharing și sistemul de ticketing pentru transportul în comun sunt doar două dintre acestea.
Bike Sharing, al doilea termen depășit
Proiectul cu fonduri europene, Bike Sharing trebuia finalizat anul trecut, dar nici măcar finalul lui 2014 nu a adus terminarea acestuia. Până în august 2015, clujenii nu vor vedea cele 540 de biciclete gratuite și pistele până în Florești și Apahida. Cel puțin, acesta este al treilea termen pe care l-au anunțat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca la final de an.
Acum, proiectul este blocat din cauza contestației la licitația pentru întreținerea rețelei Bike-Sharing.
Stații de autobuz noi și automate de bilete în 2015
Nici sistemul de ticketing pentru transportul în comun nu a fost realizat în 2014, deși la începutul anului Boc le promitea clujenilor că vor avea automate pentru bilete și stații de autobuz noi. La fel ca în cazul Bike Sharing, acest proiect trebuia încheiat în 2013, fiind deja la a treia amânare. Potrivit conducerii autorităților locale, problemele la softul sistemului și lipsa unor echipamente au cauzat o nouă întârziere, al treilea termen vehiculat fiind prima parte a lui 2015.
Centrul Cultural Transilvania, în stand by
Construirea Centrului Cultural Transilvania care va găzdui Filarmonica și Academia de Muzică nu a început nici anul acesta, deși s-a aflat pe lista priorităților primarului la începutul lui 2014. Primăria nu a reușit să găsească încă investitorul privat cu care să semneze un parteneriat pentru această investiție importantă, estimată la 64 milioane euro, fără TVA.
Cinematograf de cartier și clădiri din centru în paragină
Modernizarea fostului cinematograf Dacia din Mănăștur nu a început în 2014, deși Emil Boc promitea că lucrările vor demara anul acesta, după ce termenul inițial a fost primăvara lui 2013. Valoarea investiției a fost estimată la aproximativ 3 milioane lei, fără TVA.
Nici Marea Refațadizare, proiectul prin care fațadele clădirilor din centru vor fi reparate, nu a început. Pe hârtie, demersurile au început, practic nu se vede aproape nimic, majoritatea clădirilor fiind la fel de distruse, cu bucăți de tencuială desprinse.
Niciun parking nou într-un an
Anul acesta, Primăria Cluj-Napoca nu a început să construiască nici măcar un parking nou de cartier, deși pe hârtie și în promisiunile primarului figurează un parking pentru studenți în Hasdeu și unul în Mănăștur pe strada Primăverii.
Parcarea pentru studenți a fost promisă încă din 2012 și la doi ani distanță, conducerea Primăriei a putut doar să spună că este proiectul este “unul dificil, având în vedere condițiile din sit”.
Baza de agrement din Gheorgheni, amânată
Construirea unei baze sportive și de agrement în cartierul Gheorgheni pe locul fostului cartodrom este un alt plan anunțat de primarul Emil Boc încă din 2013 și neînceput nici la finele lui 2014. Din totalul suprafeței de 9,4 hectare, aproximativ 6,4 hectare vor fi spații verzi, iar pe restul ar urma să fie amenajate spații pentru practicarea unor sporturi precum fotbal, tenis, handbal, atletism.
La vremuri noi, tot Rosal și Brantner Vereș
Pe tot parcursul lui 2014, nu a fost semnat un contract nou pentru curățenia stradală și deszăpezire, deși contractul cu Rosal și Brantner Vereș a expirat în 2013. Tot de atunci, se organizează, sunt depuse contestații și se reiau licitații pentru stabilirea unui nou câștigător pentru aceste servicii. Anul viitor, Primăria trebuie să reia pentru a treia oară licitația pentru salubritate stradală și deszăpezire. Valoarea contractului este de 30 milioane euro pentru o perioadă de opt ani.
Sala Polivalentă, investiția anului
Cel mai important proiect al Primăriei Cluj-Napoca, finalizat anul acesta este, în mod sigur, Sala Polivalentă. Cea mai mare și mai modern sală de acest gen din țară a fost inaugurată la sfârșitul lunii octombrie. Lucrările au fost realizate de firma CON-A din Sibiu. Investiția se ridică la aproximativ 70 milioane lei. În 31 octombrie, a avut loc primul concert din Sala Polivalentă, al artistului britanic James Blunt.
PUG nou, după cinci ani de chinuri
Printre reușitele lui 2014, se numără noul Plan Urbanistic General (PUG), votat în ultima ședință de Consiliu Local din acest an. După cinci ani de dezbateri, avize, “plimbări” între instituții, Cluj-Napoca are în sfârșit PUG nou.
De-a lungul anilor, Primăria Cluj-Napoca a fost asaltată cu întrebări şi sesizări cu privire la apariţia noului PUG. Cei mai mulţi dintre clujeni erau nemulţumiţi că nu pot să construiască nimic până când nu apare PUG-ul nou deoarece autorităţile nu ştiu în ce categorie pot să încadreze terenurile.
Autobuze noi și transport în zona metropolitană
Tot în acest an, Primăria a făcut demersurile pentru cumpărarea a 40 de autobuze noi, articulate, produse în Polonia. Valoarea unui autobuz trece de 280.000 euro. La jumătatea lunii decembrie, primarul Emil Boc a declarat că toate cele 40 de autobuze vor fi cumpărate până la sfârșitul anului, urmând ca o parte din ele să fie puse în circulație.
În 2014, Compania de Transport Public Cluj-Napoca a intrat în zona metropolitană, Florești și Apahida fiind printre cele mai importante comune din vecinătatea municipiului în care se poate ajunge cu mijloacele de transport în comun.
Oficial, Clujul a devenit Capitala Europeană a Tineretului
Din 1 ianuarie 2015, Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului. Documentul prin care municipiul a devenit oficial capitala tineretului a fost semnat în aprilie 2014. Acest titlu a fost câştigat prin competiţia desfăşurată la nivel european pe parcursul anului 2012. Cluj-Napoca este în 2015 a şaptea Capitală Europeană a Tineretului, după Rotterdam (Olanda), Torino (Italia), Antwerpen (Belgia), Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) şi Salonic (Grecia).