Actualitate
Comoara de la etaj a BCU Cluj: manuscrise şi cărţi unice în lume - FOTO
BCU Cluj deţine o colecţie specială de manuscrise şi cărţi rare, unice, care au nevoie de condiţii deosebite de păstrare.
Într-o sală la etaj, în condiţii speciale de temperatură şi umiditate sunt păstrate cele mai vechi manuscrise şi cărţi din colecţia Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) “Lucian Blaga” Cluj-Napoca. Încăperea în care stau pe rafturi sau în vitrine scrierile, multe din ele unice în lume, este deopotrivă şi sală de lectură. Cercetătorii sunt cei care vin cel mai des să studieze colecţia specială a bibliotecii. În ciuda faptului că sunt adevărate comori, sunt rare şi au nevoie de condiţii deosebite ca să nu se deteriozeze, toate scrierile din colecţia specială a bibliotecii pot fi văzute şi consultate pe baza unei cereri speciale şi a permisului de intrare la bibliotecă. Eszter Kovacs, şef Serviciu Relaţii cu Publicul precizează că cercetătorii sunt cei care solicită de obicei manuscrise din colecţia specială, deşi este disponibilă pentru toţi abonaţii.
Cea mai veche carte-manuscris din colecţia specială a BCU este Codex Piccolomini, care datează din anul 1459 şi este o carte de rugăciuni. În aceeaşi sală, mai există şi alte cărţi de rugăciuni şi variante ale Noului Testament din anii 1500 – 1600, cum ar fi de exemplu “Noul Testament sau Împăcarea, sau Legea Noao a lui Iisus Hristos Domnului nostru” (1648).
Manuscrisul original al poeziei lui Eminescu, “Cu mâine zilele-ţi adaogi” se află, de asemenea, în vitrina colecţiei speciale a BCU. Versurile au fost scrise de Mihai Eminescu în 4 ianuarie 1879. În aceeaşi sală, ochiului curios al vizitatorului i se dezvăluie şi câteva foi, cu un scris perfect aliniat, cu mici adăugiri pe ici şi colo, în limba engleză. Sunt scrierile zilnice ale Reginei Maria a României, care datează din perioada 1917-1918.
O carte evantai, o pictură a Clujului, cărţi cu legături speciale, artistice din secolele XVI-XVII şi chiar o reproducere a jurnalului lui Cristofor Columb pot fi văzute în colecţia specială a BCU Cluj. Jurnalul descoperitorului Americii are şi o copertă specială care te duce cu gândul la expediţiile pe apă ale exploratorului.
Mare parte din manuscrisele şi cărţile din colecţia specială pot fi studiate şi on-line pe site-ul bibliotecii.