Actualitate

Un masterand clujean a construit imprimante 3D, cu care vrea să realizeze o proteză pentru mână

Un masterand din Cluj-Napoca a construit trei imprimante 3D cu care vrea să realizeze o proteză din plastic pentru mână, la un preţ cât mai mic. El a făcut deja un prototip, care trebuie îmbunătăţit, iar apoi vrea să vândă protezele atât în România, cât şi în foste sau actuale zone de conflict.

Eugen Guţiu are 27 de ani şi este masterand al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), fiind pasionat de mic de tehnică şi inovaţie. El a reuşit să construiască, de la zero, trei imprimante 3D cu care printează diverse obiecte din plastic, relatează Mediafax.

"Imprimanta 3D printează obiecte din plastic strat cu strat, fiecare strat măsurând 0,25 milimetri. Se face întâi exteriorul, după care se umple interiorul. Construirea primei imprimante a durat şase luni, a fost mai complicată calibrarea, iar la celelalte a durat mai puţin. Piesele le-am comandat din Hong Kong şi China, modelul fiind luat de pe un site specializat. Am construit imprimantele de la zero. Cu aceste imprimante vreau să aduc ceva nou pe piaţă, să fac lumea să înţeleagă că există ceva mai bun decât un strung sau o freză. Se pot printa piese complexe din plastic la un preţ redus, cum ar fi jucării, logo-uri pentru firme, vaze de flori, mici obiecte decorative din plastic, suporturi pentru cărţi de vizită", explică Guţiu.


Imprimanta are o cutie cu soft-ul, apoi vine partea de alimentare, compusă din două surse de calculator, cinci motoare de mici dimensiuni, cabluri, curele de precizie, o placă având o rezistenţă care se încălzeşte la peste 100 de grade şi unde, practic, se printează produsele de plastic. De asemenea, ea dispune de un mic ecran unde se afişează informaţii legate de procesul de producţie, temperatura, viteza şi durata procesului de realizare a produsului. Pe placă pot intra câte şase obiecte de mici dimensiuni.

Eugen Guţiu vrea ca, până la sfârşitul anului, să ajungă la construirea a 15-16 imprimante 3D, de două tipuri, unele mai mici, cu care poate să realizeze diverse obiecte din plastic, cu lăţime de 18 centimetri şi o înălţime de 10 centimetri, şi altele mai mari, capabile să printeze obiecte de 45 de centimetri înălţime şi maximum 19 centimetri lăţime.


"Imprimanta mare are o rezoluţie de 40 de microni, ceea ce înseamnă o precizie foarte mare. Materia primă folosită - plasticul - este adusă din Lituania", spune clujeanul.

Visul lui este să realizeze, peste doi ani, o proteză de mână pentru persoane invalide, care va trebui brevetată şi pentru care a realizat un prototip. Speră ca proteza să o poată vinde la un preţ cât mai mic, de circa 800 de lei, astfel încât persoanele care şi-au pierdut o mână să îşi poată permite să o cumpere. Preţul estimat este jumătate din cel practicat acum pe piaţă pentru o astfel de proteză.


"Eu fac proiectarea pe calculator în 3D şi printarea produselor. Proiectarea prototipului a durat două luni, iar printarea şi asamblarea câte trei săptămâni. Scopul este să mişcăm fiecare deget şi fiecare articulaţie cu un inel, iar la o rotaţie completă efectuată cu cealaltă mână validă să se închidă articulaţia, astfel încât mâna artificială să poată fi folosită ca una normală, la treburi casnice, la prins o cană, la ridicat diverse obiecte până la o greutate de 50 de kilograme. Aceasta este varianta mai ieftină. Avem o altă variantă, mai scumpă, cu senzori mioelectrici, de pe braţ, unde sunt şapte grupe de muşchi, de care se pot lega aceşti senzori", explică Eugen Guţiu.

Prototipul de proteză are în componenţă plastic alb pentru antebraţ şi palmă, roşu pentru degete şi galben pentru ultima falangă, care conţine şi unghia.


"Am folosit ce plastic am găsit şi am scos la imprimanta 3D fiecare bucăţică componentă. Vor veni pe produsul final mai multe gadgeturi, dar deocamdată totul e secret. Poate va rămâne proteza aşa colorată, de ce să fie toată lumea la fel? Dacă e vorba de proteza mâinii unui copil, de exemplu, de ce să nu fie colorată, de ce să nu fie diferită?", spune masterandul.

El îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, să finalizeze o proteză mai simplă, în condiţiile în care întâmpină unele dificultăţi tehnice, dar are nevoie de doi ani pentru finalizarea prototipului de proteză mai scumpă, cu senzori mioelectrici şi motoraşe, din cauza lipsei banilor.


Clujeanul se gândeşte să îşi vândă proteza, după finalizare, atât în România, persoanelor care au avut accidente de muncă şi şi-au pierdut o mână, dar şi în străinătate.

Până la realizarea protezei pentru mână, Eugen Guţiu profită de luna martie pentru a realiza şi vinde mărţişoare 3D cu trei lei bucata, dar are şi alte comenzi de produse.

Durata de execuţie a unei vaze cu o înălţime de 20 de centimetri este de 17 ore, iar a unui mărţişor tridimensional de circa 18 minute.

"Am o comandă pentru dinozauri din plastic, la 160 de lei bucata, vaze de flori, dar şi suporturi pentru cărţi de vizită, la 45 de lei bucata", spune Eugen Guţiu.

Prezentarea celor trei imprimante 3D a avut loc marţi, la Incubatorul de Afaceri din Parcul Industrial Tetarom I din Cluj-Napoca.

Etichete: it student
Ultimele Stiri
abonare newsletter