Actualitate

Substanţă periculoasă descoperită în mierea produsă în România

Pe lângă zahărul adăugat de unii apicultori, în mierea produsă în România a fost descoperit şi plastic, substanţă care poate avea efecte devastatoare pentru organism. Specialiştii pun pe seama lui inclusiv cancerul.

Cercetătorii de la Universitatea din Oradea au studiat mierea produsă în Harghita, Covasna şi Mureş, considerate printre cele mai puţin poluate din România. Rezultatele au fost neaşteptate, informează Digi24.ro.

„Am găsit în toate probele noastre microfibre de plastic în diferite cantități (...) Aici se observă captura de microscopie în care apare microfibra de plastic identificată”, a declarat cercetătorul Marius Chipurici.


În afară de cazul nerecomandat în care stupul este făcut din plastic, apicultorii mai au o explicaţie pentru prezenţa acestui ingredient nedorit în miere.

„Este posibil ca în zona respectivă să fie o fabrică de materiale plastice, iar albina să ducă o parte din reziduri lichide în stup”, a precizat apicultorul Ioan Săbăduș.


Cert este că mierea care conţine plastic este pericol adevărat, odată ajunsă în stomac.

„Aderă ca o masă lipicioasă de mucoasă. Acea mucoasă își pierde din funcționalitate fie că este gastrică, fie că este intestinală. (...) Este foarte clar că este o agresiune la adresa sistemului imunitar”, a explicat medicul diabetolog, Luiza Demian.


Urmările pot fi grave - de la boli autoimune precum lupus până la apariţia cancerului.

Pe lângă plastic, care apare foarte probabil din neglijenţă în compoziţia mierii, există şi vânzători care pun conştient în pericol sănătatea pacienţilor. Cu gândul la profit, adaugă zahăr sau alţi îndulcitori, substanțe de îngroșare, coloranți sau conservanţi.


„Dacă este vorba de mierea fraudată, este toxică prin tot ceea ce conține ea”, a mai spus medical diabetolog Luiza Demian

Din fericire, o astfel de miere poate fi depistată uşor, spun apicultorii oneşti.


„Mierea naturală cristalizează, dacă o pui pe un ziar nu arde, că zahărul arde. Nu? Și se întinde așa pe scobitoare, deci până la ultima picătură trebuie să nu se întrerupă. Acesta este tot secretul”, explică Florica Vicaș, apicultor.

Mierea naturală conține 280 de compuși necesari funcțiilor metabolice ale omului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter