Actualitate

Un nou cutremur a avut loc în Nepal. Seismul a avut magnitudinea de 7,3

Un cutremur puternic, având 7,3 grade pe scara magnitudinii de moment, s-a produs marţi în Nepal, la două săptămâni de la devastatorul seism soldat cu peste 8.000 de morţi.

Potrivit datelor seismologice preliminare obţinute în baza undelor sonore care străbat Pământul după fiecare cutremur, pământul pe care se află capitala Kathmandu s-ar fi deplasat cu aproximativ trei metri spre sud-vest, a declarat James Jackson, un expert în tectonică de la Universitatea Cambridge.

Magnitudinea preliminară a cutremurului, de 7,1 pe scara magnitudinii de moment, a fost revizuită la 7,4  şi, ulterior, la 7,3.  Seismul s-a produs la ora locală 12:50 (10:05 ora României), la vest de oraşul Namche Bazar şi la 76 de kilometri distanţă de capitala Kathmandu, o zonă rurală, situată la graniţa cu Tibetul.


Hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 15 kilometri, potrivit datelor revizuite. Seismul a fost urmat de cel puţin patru replici puternice, dintre care una cu magnitudinea de 6,3.

Potrivit BBC News Online şi agenţiei Reuters, cutremurul de marţi a fost resimţit inclusiv în capitala indiană Delhi, precum şi la Dhaka, în capitala Bangladeshului. „A fost unul mare”, a declarat Prakash Shilpakar, proprietarul unui magazin artizanal din Kathmandu, pentru Reuters.


Locuitorii, îngroziţi de noul cutremur

Locuitorii din oraşul indian Siliguri, în apropiere de graniţa cu Nepalul, au declarat că bucăţi de ciment au căzut de pe mai multe clădiri. Locuitorii din Kathamandu, panicaţi după cutremurul din 25 aprilie, s-au grăbit să iasă din locuinţe.

Cutremurul s-a produs în apropierea taberei de bază pentru Everest, care a fost evacuată după o avalanşă generată de cutremurul din 25 aprilie, soldat cu moartea a 18 alpinişti. Sezonul de ascensiuni pe Everest din acest an s-a încheiat în urma acestei tragedii.


Nepalul a fost afectat în aprilie de unul dintre cele mai puternice cutremure produse în această ţară în ultimii 80 de ani. Acesta a avut magnitudinea de 7,8 şi a provocat moartea a cel puţin 8.046 de persoane şi rănirea altor peste 17.800.

Patru alpinişti români, surprinşi de cutremur pe muntele Everest

Patru alpinişti români, Justin Ionescu, Alex Găvan, Teo Vlad şi Zsolt Török, se aflau în expediţie în Himalaya în timpul cutremurului din 25 aprilie, dar toţi au reuşit să părăsească muntele în siguranţă. Potrivit Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă, Justin Ionescu şi Zsolt Torok aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleză, Alex Găvan se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte învencinat, iar Teofil Vlad se afla de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet).


Alpinistul Alex Găvan, surprins de primul mare cutremur într-o expediţie montană în Nepal, a declarat că dezastrul din Nepal se poate întâmpla oricând la Bucureşti şi că de la întoarcere se gândeşte cum îi poate ajuta pe oamenii de acolo, care suferă din cauza catastrofei naturale. „Ca şi cum cutremurul de acum două săptămâni nu a fost îndeajuns, Nepalul a fost lovit de o nouă tragedie, un cutremur tot peste gradul 7. Evident ştirea este extrem de tristă, dar în momentul ăsta rotiţele nu mi se învârtesc decât în direcţia cum am putea să-i ajutăm pe oamenii ăştia. Noi în momentul ăsta pregătim o campanie umanitară pentru ajutorarea oamenilor atât de încercaţi din Nepal, o vom lansa săptămana viitoare şi o să avem nevoie de sprijinul vostru pentru că fiecare mare contribuţie poate face diferenţa”, a declarat Găvan pentru gandul.info.

Peste 8000 de morţi în cutremurul de luna trecută

Numărul victimelor în urma puternicului seism survenit pe 25 aprilie în Nepal a trecut de 8.000 de morți și 17.000 de răniți, au anunțat autoritățile de la Kathmandu.


Astfel, conform unei postări ce se regăsește pe contul de Twitter al Centrului național nepalez pentru situații de urgență, bilanțul provizoriu al victimelor este de 8.019 de morți și 17.866 de răniți. De asemenea, 290.800 de construcții au fost distruse total și alte 251.800 parțial.

Cutremurul din Nepal i-a prins pe muntele Everest pe patru alpinişti români, însă cu toţii au scăpat cu viaţă.

Conform estimărilor ONU, dintre cei 28 de milioane de locuitori ai acestei țări, 8 milioane au nevoie să primească ajutor după seism, dintre care 3 milioane au nevoie de alimente.

Fondul central pentru intervenții de urgență (CERF) al ONU a deblocat 15 milioane de dolari pentru finanțarea ajutorului umanitar pentru Nepal, țară lovită de un seism devastator, soldat cu peste 8000 de morți.

„Este o cursă contracronometru” în contextul în care numărul final al victimelor încă este necunoscut, a declarat, la Geneva, un purtător de cuvânt al Biroului de coordonare al afacerilor umanitare (OCHA) al Națiunilor Unite, Jens Laerke.

Un purtător de cuvânt al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christophe Boulierac, a declarat că 1,3 milioane de copii nepalezi au nevoie de ajutor de urgență.

Dacă bilanțul victimelor ar ajunge la 10.000, atunci l-ar depăși pe cel al cutremurului din 1934, soldat cu 8.500 de morți, cel mai mare înregistrat în Nepal.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 este cel mai devastator înregistrat în Nepal în ultimii 80 de ani și în regiunea Munților Himalaya în ultimii zece ani, după cutremurul produs în anul 2005 în zona Cașmirului și care s-a soldat cu peste 84.000 de morți.

abonare newsletter