Actualitate

Funcționarii din Consiliul Județean Cluj iau decizii în locul președintelui

Vakar Istvan ar fi de acord cu achiziționarea terenului pentru rampa de gunoi, dar funcționarii din Consiliul Județean nu vor să semneze. Președintele Consiliului Judeţean confirmă că funcționarii refuză să semneze niște acte, sub pretextul că achiziția nu este oportună. Atitudinea lor demostrează că influența funcționarilor asupra deciziei politice este mai mare decât ar trebui să fie potrivit legii.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat pentru un site de știri că vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, ar fi de acord cu achiziționarea celor 60 de hectare de terenul din comuna Feleacu pentru rampa de gunoi, dar că funcționarii din aparatul de specialitate al deliberativului Județean nu vor să semneze. 

Contactat de Monitorul, vicepreședintele Vakar a declarat că juriștii Consiliului Județean consideră că tranzacția este legală, dar nu este și oportună, şi că ei ar vrea să achiziționeze doar 4 din cele 60 de hectare.


Departamentul juridic din cadrul Consiliului Judeţean Cluj nu trebuie să analizeze oportunitatea, ci doar legalitatea actelor. Faptul că președintele Consiliului Judeţean confirmă că funcționarii refuză să semneze niște acte deși știu și recunosc că acestea sunt legale, demostrează că influența lor asupra deciziei politice este mai mare decât ar trebui să fie potrivit legii.

Şi avocaţii în drept administrativ consultaţi de Monitorul confirmă că legalitatea nu are nimic de-a face cu oportunitatea şi spun că acest temei nu poate fi invocat pentru a refuza semnarea dacă un document este legal.


“Oportunitatea nu are treabă cu legalitatea. Acest termen nu se regăseşte în Legea administraţiei publice. Dacă un document este legal, nimeni nu poate lua decizia că este sau nu este oportun, el trebuie promovat ca atare şi asumat”, au precizat aceste surse.

“Subiectul disputei e altul. Primăria Feleacu zice că a dat Consiliului Județean Cluj un drept de administrare asupra terenului. Proprietarul terenului este comuna Feleacu. Cei de la Mediu spun că se poate face o nouă rampă temporară, dar numai în interiorul celor 60 de hectare de la Pata Rât, pe care se face acum centrul de deșeuri ecologice. Feleacu cere CJ Cluj să cumpere terenul de 60 de hectare, dar CJ Cluj vrea să cumpere numai 4 hectare pentru rampa temporară. Este absolut o bătaie de joc pe interes public să nu poți tranșa această temă, de interes public. Domnul Vakar mi-a spus că el ar vrea să rezolve, dar că nu îi semnează funcționarii din CJ Cluj actele. Nu știu dacă e adevărat, dar nu vor să îi semneze. Eu le-am spus să ia decizii și să nu stea, pentru că blocajul este iminent. M-am dus la ședința CJ Cluj și la ședința Consiliului Local Feleacu. Ei vor bani pe teren, pentru a face drumurile în comună. Dacă nu se înțeleg, prețul gunoaielor va creste de cinci ori. Este posibil ca în luna iunie să nu mai avem unde duce gunoaiele”, a declarat Emil Boc potrivit stiridecluj.ro.


Boc a mai precizat că dacă acest lucru se va întâmpla, iar gunoaiele nu mai pot fi depozitate, va da în judecată CJ Cluj și pe cei vinovați de neterminarea centrului ecologic. ” Cineva trebuie să răspundă de creșterea prețurilor”, a adăugat Emil Boc, care e decis să meargă la fiecare şedinţă de Consiliu Judeţean până problema deşeurilor se va rezolva.

De cealaltă parte, Vakar Istvan, preşedintel CJ Cluj admite că funcţionarii publici nu i-au dat avizul de legalitate pentru a putea promova o hotărâre de consiliu judeţean privind achiziţionarea celor 60 de hectare de teren de la comuna Feleacu.


“La cumpărarea celor 60 de hectare de teren de la comuna Feleacu nu am avut avizul de legalitate. Consider că a mări patrimoniul judeţului nu este un păcat, dar juriştii mi-au spus că legalitate există, oportunitate nu există. Juriştii mi-au transmis că doar patru hectare de teren e legal şi oportun. Eu nu cred că acest aviz nu va veni niciodată, eu îi tot întreb şi le cer să se înţeleagă şi cu juriştii comunei Feleacu. Foarte greu se înţeleg între ei. Fără acest aviz nu pot promova o hotărâre de consiliu judeţean privind achiziţionarea terenului pentru construirea acelei rampe temporare de depozitare”, a declarat Vakar Istvan.

El a mai precizat că firma Rosal a trimis o adresă către Consiliul Judeţean Cluj prin care îşi arăta disponibilitatea de a construi o rampă temporară de depozitare pe 32 de hectare de teren în comuna Apahida.


“Le-am transmis că îi susţinem în orice demers, dar trebuie să vedem cum stau cu autorizarea de la mediu. Ştiu că preţurile au crescut, dar noi nu avem ce face, e gestiunea firmelor private, aşa înţeleg aceste firme să-şi desfăşoare business-ul. Cum am mai spus, şahul e la Feleacu, ei au asul în mânecă”, a mai adăugat Vakar.

abonare newsletter