Actualitate

Problema refugiaţilor, o problemă pentru Europa

Cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat atacurile asupra unor centre pentru refugiaţi din Germania şi a avertizat că problema azilului ar putea deveni o provocare mai mare pentru Uniunea Europană decât criza financiară greacă.

„Nu este demn de ţara noastră”, a declarat Merkel, după ce a fost întrebată despre cele peste 200 de cazuri de incendiere a unor centre pentru solicitanţi de azil din Germania, înregistrate anuul acesta, în condiţiile în care ţara se confruntă cu un număr record de refugiaţi.

Merkel a avertizat că valurile de refugiaţi vor „preocupa Europa mult mai mult decât problema Greciei şi a stabilităţii zonei euro”.


„Problema azilului ar putea fi următorul proiect major european, în care să arătăm dacă suntem cu adevărat capabili să acţionăm în commun”, a declarat ea pentru postul public de televiziune ZDF.

Merkel a mai spus că acest subiect reprezintă o provocare deosebită pentru Germania, unde unii oficiali au afirmat că numărul solicitanţilor de azil ar putea ajunge la 600.000 anul acesta.


Situaţie „nesatisfăcătoare”

În condiţiile în care mii de refugiaţi dorm în corturi, iar autorităţile susţin că sunt copleşite de cereri, Merkel a precizat că situaţia curentă este „absolut nesatisfăcătoare”.

Ea a cerut Uniunii Europene să întocmească o listă cu ţări de origine sigure, în care cetăţenii nu se confruntă cu riscul violenţelor sau persecuţiilor.


Săptămâna trecută, ministrul german de Interne a afirmat că este inacceptabil că 40 la sută dintre solicitanţii de azil din ţara sa sunt din Balcani, acest lucru fiind „o ruşine pentru Europa”.

Aproximativ o jumătate dintre cele 300.000 de cereri de azil înregistrate în Germania începând din ianuarie provin de la cetăţeni din ţări europene ca Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.


Berlinul caută modalităţi de a evita cererile din aceste ţări, pentru a putea ajuta oamenii din zone de criză ca Siria, Irak şi Afganistan.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a afirmat că numărul oamenilor refugiaţi din calea conflicte


Peste 224.000 de refugiaţi în Europa

Aproximativ 224.000 de refugiaţi şi imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie încoace, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), relatează AFP în pagina electronică.

UNHCR, ale cărui date au fost actualizate la sfârşitul lui iulie, arată, într-un e-mail pentru AFP, că a numărat 98.000 de imigranţi în Italia şi 124.000 în Grecia.

În aceeaşi perioadă, peste 2.100 de persoane au murit sau au fost date dispărute pe mare, precizează UNHCR. Acest bilanţ nu include dispariţiile de miercuri, în largul Libiei.

Înaltul Comisariat subliniază totodată că - în primele şapte luni din acest an - se înregistrează deja mai multe sosiri decât în tot anul 2014. UNHCR a înregistrat 219.000 anul trecut, un număr record la acea vreme.

„Avem o criză a refugiaţilor la porţile Europei. Cei mai mulţi dintre cei care traversează Mediterana fug din calea războiului sau persecuţiilor, nu sunt imigranţi economici”, a subliniat William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR.

abonare newsletter