Actualitate
O nouă soluţie pentru criza deşeurilor. Gunoaiele judeţului, transportate la Turda unde se va construi o rampă temporară. Reacţia primarului Tudor Ştefănie: Nu ştiu despre ce este vorba
Consiliul Judeţean Cluj a anunţat, joi, că deşeurile menajere din judeţ vor putea fi depozitate în perioada următoare, pe o rampă temporară amenajată pe o suprafaţă de 8.700 de mp lângă municipiul Turda unde acestea vor putea fi stocate pe o perioadă de cel puţin un an, până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID). O firmă de salubrizare din Bucureşti a achiziţionat 30 de hectare în extravilanul municipiului Turda pentru viitoarea rampă, iar în cazul în care CMID nu se va finaliza într-un an de zile, aceasta va fi extinsă.
“Am fost de cel puţin zece ori la Bucureşti pentru a debloca situaţia deşeurilor din judeţul Cluj să nu mai fim nevoiţi să ducem deşeurile în Sibiu, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Bistriţa sau în alte judeţe şi pentru ca costul să se reducă ca înaintea blocajului. Am găsit firma Prosal din Bucureşti. Pe acestă cale, rog toţi cetăţenii judeţului Cluj să facă o colectare selectivă. Am convocat toţi primarii din judeţul Cluj pentru a promova această colectare selectivă care, conform legii, trebuia făcută şi până acuma. Ceea ce a dus la blocarea situaţiei a fost şi faptul că în judeţul Cluj nu s-a colectat de către operatori selectiv. Atenţionez operatorii că trebuie să respecte legea, la această rampă de stocare temporară se va respecta legea ceea ce până acum nu s-a respectat. Vor fi nevoiţi să colecteze selectiv”, a declarat Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Seplecan a mai precizat că perioada de un an de depozitare a deşeurilor menajere poate fi extinsă, în condiţiile în care există suficient teren.
“Firma de salubrizare din Bucureşti va înfiinţa o rampă temporară pe un teren pe care l-a achiziţionat lângă Turda în suprafaţă de 8.700 de mp şi unde se vor putea stoca deşeurile timp de cel puţin un an. În cazul în care CMID nu se finalizează într-un an, această rampă temporară va putea fi extinsă, existând suficient teren”, mai spune Seplecan.
Cu toate acestea, Seplecan le-a transmis locuitorilor municipiului Turda „să nu se teamă că nu va fi o rampă definitivă”.
Potrivit acestuia, noua rampă temporară va funcţiona indiferent dacă Primăria Cluj-Napoca va găsi, la rândul său, o altă soluţie de depozitare a deşeurilor din municipiu.
Directorul general al firmei de salubrizare Prosal Bucureşti, Emanuel Romoşan, a declarat la rândul său că investiţia în viitoarea rampă temporară se ridică la circa 2 milioane de euro, fiind incluse costurile legate de achiziţionarea unui teren cu o suprafaţă totală de 30 de hectare şi a echipamentelor necesare.
“Am venit ca un suport la cerinţele dânsului (n.red. Mihai Seplecan) cu o soluţie din punctul meu de vedere costisitoare, dar o soluţie bună pentru situaţia care se găseşte aici în municipiu. Este vorba de o rampă de stocare provizorie a deşeurilor menajere, este vorba de o tehnologie inovatoare care se foloseşte în Europa, este altceva decât o staţie betonată, este altceva decât o staţie care va prelua deşeurile, este o staţie tampon care va prelua o cantitate mai mare decât ceea ce s-a preluat până acuma. Din punctul meu de vedere este un pas bun făcut pentru municipalitate, un pas bun făcut pentru cetăţenii din localitate, este un pas mare făcut pentru operatorii de salubrizare din zonă. Ei întâmpină probleme foarte mari vizavi de transportul deşeurilor în alte localităţi. Este o soluţie bună”, a spus Romoşan.
Suprafaţa noii rampe temporare va fi acoperită cu o membrană geotextil, va fi montată o staţie de tratare a levigatului şi o staţie de sortare a deşeurilor, toate echipamentele fiind deja achiziţionate.
După expirarea duratei de exploatare a rampei temporare, terenul va fi readus la starea iniţială.
“Soluţia identificată de noi pentru judeţul Cluj este o rampă privind stocarea temporară a deşeurilor municipale. În acest sens, am identificat o locaţie în judeţul Cluj, în apropierea municipiului Turda, o suprafaţă pe care am achiziţionat-o şi vrem s-o amenajăm în vederea îndeplinirii condiţiilor pentru rampă de stocare a deşeurilor municipale. În ceea ce priveşte tehnologia folosită, vom acoperi întreaga suprafaţă cu membrană geotextil şi cu geomembrană, vom monta o staţie de tratare a levigatului şi o staţie de sortare. În acest fel vom putea prelua o cantitate însemnată de deşeuri de la operatorii de salubritate efectuând procedee de sortare, diferenţa va putea fi dusă la un depozit ecologic. Capacitatea şi dotarea acelei locaţii va putea permite ca deşeurile să poată fi depozitate la depozitul ecologic al judeţului Cluj în momentul în care va fi pus în funcţiune”, a declarat şi Octavian Mateescu, directorul tehnic al firmei de salubritate.
Mateescu spune că această rampă de stocare temporară va avea o durată de viaţă “foarte scurtă” până la finalizarea CMID.
“Am analizat zona, valoarea investiţiei şi am decis să ne apucăm de treabă aici. Avem achiziţionate staţia de sortare, membrana, staţia de tratare a levigatului, urmând să amplasăm în locaţia respectivă în maxim 20 de zile de la autorizaţia eliberată de autoritatea publică locală. Am discutat şi cu operatorii de salubritate din zonă, erau cunoscători ai soluţiei. Această rampă de stocare temporară are o durată de viaţă foarte scurtă pentru că în momentul punerii în funcţiune a depozitului ecologic ea îşi încetează activitatea şi întreaga activitate stocată pe această rampă va putea fi transportată la depozitul ecologic. Terenul este în extravilanul municipiului Turda. Suprafaţa pentru care noi am pregătit amenajarea este de 8700 mp, terenul achiziţionat este mult mai mare, dar costurile pentru amenajarea întregii suprafeţe sunt foarte mari, de aceea ne-am limitat la amenajarea unei suprafeţe de 8700 mp pe care sperăm să nu o umplem foarte repede. Aşteptăm să fie depozitul ecologic în funcţiune” , a mai spus Mateescu.
El a mai spus că în noua rampă se va putea asigura stocarea pe un an de zile.
“Noi putem rezista un an de zile, un an de zile putem asigura stocarea, se poate extinde, dar noi am făcut proiecţia pentru un an de zile, astfel încât să decongestionăm situaţia, să fie un tarif mai mic pentru salubrizare. Noi am luat în calcul acelaşi tarif care exista la depozitare înainte de criza gunoaielor. Investiţia depăşeşte 2 milioane de euro. Vom ieşi pe o mică pierdere. Vom încerca să creştem gradul de valorificare şi reciclare. Am făcut o analiză a deşeurilor, sperăm să reuşim să valorificăm acel reciclabil, să-l ducem şi spre incinerare astfel încât să scadă cantitatea depozitată sperăm să reuşim. Nu există nicio relaţie contractuală cu Consiliul Judeţean. Relaţia va fi doar cu operatorii de salubritate, nu există nicio relaţie contractuală cu primăriile sau CJ Cluj”, a ţinut să precizeze directorul tehnic.
Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, spune că nu a auzit de construirea unei rampe temporare la el în oraş, că nu a văzut nicio documentaţie şi spune că până la emiterea unui aviz de construcţie trebuie să se gândească cum va afecta comunitatea.
“Nu ştiu ce a anunţat Mihai Seplecan astăzi. A fost o discuţie cu privire la un teren situat în extravilanul municipiului Turda luat de o firmă privată pe care ar urma să se facă o rampă temporară, nu ştiu amplasamentul, nu ştiu suprafaţa. Nu m-am întâlnit cu domnul Seplecan, nu ştiu despre ce este vorba. Să se trimită o documentaţie după care discutăm, vedem dacă se poate sau nu. Informaţii despre acest subiect nu am. La momentul când firma va depune o documentaţie se va trece prin Consiliul Local şi se va lua o decizie. Noi dăm avizele de construcţie şi trebuie să ne gândim şi la locuitorii municipiului, cum îi va afecta. Până nu văd ce se doreşte a se construi acolo, nu comentez. În acest moment, gunoaiele municipiului Turda se duc la Odorheiul Secuiesc”, a spus primarul Tudor Ştefănie.
Întrebat cum i se pare ideea construirii unei rampe temporare de depozitare la Turda, primarul s-a limitat să precizeze: “Nu comentez”.
Deşeurile menajere colectate din Cluj-Napoca se transportă, începând cu 15 iulie, la un depozit ecologic la Oradea, după ce între primăriile celor două municipii a fost încheiat un parteneriat pentru o perioadă de trei luni.
Deşeurile clujenilor s-au transportat de la sfârşitul lunii iunie, pe rampa de la Alba Iulia, după ce rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă definitiv.
CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, şi care trebuia finalizat în octombrie 2014. Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoare contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.
La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.
Reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire şi că noul termen pentru finalizarea lucrărilor era 31 decembrie 2015, dar acesta a fost prelungit, fără a se mai avansa o nouă dată de finalizare.