Actualitate

PROTEST pentru Someș. Boc anunță REFERENDUM local

După un nou protest privind soarta malului Someșului, balanța pare a se înclina într-o direcție neașteptată: primarul Emil Boc a declarat că sistează planurile pentru o nouă bandă până se vor concretiza noi planuri de urbanism care să testeze fezabilitatea înlocuirii benzii auto cu pietonală și pistă de bicicliști. „Sunt de acord să avem toate soluțiile pe masă, cu avantaje și dezavantaje fiecare și apoi să luăm o decizie, inclusiv prin soluția unui REFERENDUM LOCAL.”

După ce aproape o sută de protestatari s-au strâns din nou, pe malul Someșului, joi la ora 17:00, Szakats Istvan a declarat că e contestabilă legalitatea documentelor care privesc modificările aduse malului râului. În acest sens, o echipă de avocați studiază legalitatea avizelor de mediu și oportunitatea proiectului. „Încă nu vă pot spune care sunt dubiile noastre majore.” a spus el. La scurt timp după ora de începere anunțată, primarul Emil Boc a venit în rândul protestatarilor ca să îi invite la dialog, în viitor, vis-a-vis de viitorul incert al lucrărilor. Boc a spus că înainte să plece de la primărie a dat ordin să se oprească orice fel de săpături.

Societatea civilă, nemulțumită de incertitudinea care domnea asupra Someșului


Deși Szakats Istav a spus despre el că este un simplu cetățean, el a vorbit în numele comunității, tot el fiind inițiatorul paginii de Facebook numită „Someșul nostru” prin care revendică râul ca fiind al cetățenilor. „Vrem un proiect care să fie pentru beneficiul comunității. Noi considerăm că această soluție pe care se lucrează nu este aia bună. Dar prima dată vrem să verificăm legalitatea: dacă proiectul se dovedește a fi ilegal atunci evident el nu poate continua.” a mai spus el.

Szakats a vorbit despre o înțelegere inițială cu primăria, pe care a numit-o „meta-stabilă”, în baza căreia malul Someșului urma să fie transformat în pistă pentru biciclete și pietonală. „Din păcate, ulterior, au început să apară dubiile că proiectul nu este în regulă din punct de vedere legal și, în continuare, nu am reușit să vedem și nu am reușit să convingem primăria să producă vreun act care să ateste intenția lor de a construi aici într-adevăr ceea ce se promisese verbal.” a adăugat acesta. Referitor la oportunitatea proiectului, Szakats a explicat că „Acum când orașul încearcă să se întoarcă cu fața înspre Someș, să avem un mal al Someșului unde pietonii pot să se plimbe, să ne simțim și noi ca europeenii, atunci iată, scuzați-mi cuvântul peiorativ [sic!] transformăm Someșul într-un fel de Dâmbovița care practic este un canal cu maluri betonate.” El a refuzat această idee ca fiind inconvenientă, motivând că cetățenii merită mai mult și că este loc să se facă mai mult.


Emil Boc promite reevaluări, dezbateri publice și o decizie luată prin referendum local

„Ce este aici se va reface la situația inițială, pe partea aceasta, până când luăm o decizie împreună, pe ceea ce înseamnă climatul democratic, inclusiv posibilitatea unui referendum local ce să ne tranșeze definitiv soluția pentru această zonă. Dar cu toate soluțiile pe masă: spațiu de promenadă, studiu de mobilitate, circulație, sensuri de circulație în oraș, decongestionarea traficului, frumusețea Someșului, toate variantele pe masă. Și după aceea facem o dezbatere publică care, repet, dacă nu se va finaliza altfel, o vom supune unui referendum local.”


 „În 2010 când s-a adoptat acest proiect eu nu am fost aici. Nu am fost aici ca să mă pot pronunța. Atunci trebuia dezbaterea aceasta să aibă loc dar nu s-a solicitat. Înțelegem și acest lucru pentru că e un lucru important, de suflet, al Clujului. Și îl facem ca atare, în cea mai democratică modalitate cu putință. ” s-a scuzat Emil Boc. A spus însă că lucrările vor continua doar pe partea aferentă carosabilului și a insistat că restul spațiului se va readuce la starea inițială.

Vocea protestatarilor e încă împotrivită lui Emil Boc


Protestatarii nu au primit foarte bine „baia de mulțime” a primarului și, pe toată durata discuțiilor cu acesta, unii din ei au scandat „Nu ne mai mințiți!” sau „Jos Boc!”. Unii din ei chiar l-au acuzat că dezbaterile pe tema malului Someșului nu au fost făcute publice, asta deși unii din ei au participat la o dezbatere public anunțată în sala de sticlă a primăriei. Acea dezbatere a venit ca o continuare a primului protest organizat de protestatarii care se opun construirii unei noi benzi auto pe malul râului. La acea dezbatere, participanții au venit cu o panglică de hârtie lungă de câteva zeci de metri pe care erau scrise mesaje de la cetățeni care doreau salvarea Someșului. Deși unii protestatari l-au criticat pe Emil Boc, spunând că aceste nu are toate avizele necesare pentru proiectul de reconstrucție a malului, primarul i-a reasigurat că avizele există, sunt favorabile, legale și că la dosarul proiectului sunt toate.

În ceea ce privește posibilitatea sistărilor lucrărilor, Emil Boc a delegat-o pe Ștefania Ferencz, directorul general al municipalității, la București, pentru a cere prelungirea termenului în care proiectul de modernizare ar trebui să se finalizeze. Acest lucru se poate întâmpla doar cu acceptul Uniunii Europene.

abonare newsletter