Actualitate
„De ce eu?”, printre cele mai de succes filme româneşti în 2015
Cele mai importante trofee câştigate de cineaştii români au fost Ursul de Argint, la Berlin, şi Un Certain Talent, la Cannes.
Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, a avut premiera mondială în secţiunea Panorama a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de la Berlin. Thrillerul politic a atras atenţia presei internaţionale la Berlinală, unde a rulat cu casa închisă.
„De ce eu?” a fost vizionat de peste 65.500 de spectatori în cinematografele din România, a câştigat premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria, în Balkan Competition, la Festivalul de la Sofia, şi o menţiune specială la Festivalul Internaţional Zerkalo, dedicat lui Andrei Tarkovski.
Bazat pe fapte reale, „De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
„Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eşecul unei generaţii din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărţirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot şi corupt. În 2002 (anul morţii lui Panait), dar şi în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofiţeri şi activişti din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci şi poziţii importante în politică”, a declarat Tudor Giurgiu.
Ursul de Argint pentru „Aferim”
Anul acesta, cel mai important premiu pentru cinematografia românească i-a revenit regizorului Radu Jude. Cineastul român a primit premiul Ursul de Argint pentru regia filmului „Aferim!” la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de la Berlin, care s-a desfăşurat în luna februarie.
„Premiul ar trebui să fie un semn în plus faţă de atâtea altele din ultimii ani că ceea ce numim cinematograf de artă, film de autor ar trebui sprijinit de instituţiile care pot susţine acest lucru în România: Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii. Cred că este important ca cineaştii aflaţi la debut şi cineaştii tineri care se luptă să debuteze să aibă o şansă să-şi facă filme, în primul rând”, a declarat Radu Jude după ceremonia de decernare a premiilor.
„Aferim!”, care a fost propunerea României pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină la premiile Oscar 2016, a fost prezentat în numeroase festivaluri internaţionale şi, de asemenea, a fost cel mai vizionat lungmetraj românesc în cinematografele din ţară, adunând 76.693 de spectatori. Nu în ultimul rând, în luna mai, pelicula a fost desemnată marele câştigător la Festivalul Internaţional de Film IndieLisboa din Portugalia.
„Comoara” lui Porumboiu, premiul „Un Certain Talent”
Pe de altă parte, la cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care a avut loc în luna mai, pelicula „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, a câştigat premiul „Un Certain Talent” în secţiunea „Un Certain Regard”, decernat de un juriu prezidat anul acesta de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini.
În aceeaşi secţiune a Festivalului de la Cannes avut premiera mondială şi filmul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean. Lungmetrajul regizat de Radu Muntean a fost, de asemenea, proiectat anul acesta la Festivalul de la Toronto, unde a fost primit bine de public şi de critica de specialitate.