Actualitate

Cât de uşor poţi păcăli un critic de artă? Farsă inedită făcută de un jurnalist

Dacă nu eşti un bun cunoscător al istoriei artei, cel mai probabil nu poţi să faci diferenţa între un tablou abstract bun şi unul mai puţin bun, dar nici nu ţi se poate cere să ştii acest lucru. În schimb, dacă eşti un critic de artă renumit nu ar trebui să te păcălească orice farsă, nu?

sursa foto: hoaxes.org sursa foto: hoaxes.org

După Al Doilea Război Mondial, lumea artei a luat o nouă turnură, picturile abstracte devenind foarte apreciate. Pentru oamenii de rând, aceste reprezentări erau ciudate şi fără sens, însă criticii de artă le ridicau în slăvi. Observând acest lucru, jurnalistul suedez Åke "Dacke" Axelsson s-a hotărât să testeze dacă acei critici pot face diferenţa între un tablou creat de un adevărat pictor abstract şi cel creat de un cimpanezeu, informează Gandul.info.

Pentru a face acest lucru, Axelsson a vizitat o grădină zoologică locală, unde, cu acordul îngrijitorului, i-a lăsat cimpenzeului vopsele de ulei şi l-a lăsat să picteze.


Patru cele mai bune ”lucrări” au fost apoi expuse la o galerie de artă sub numele artistului Pierre Brassau.

Spre surprinderea jurnalistului, criticii de artă au adorat tablourile. Unul dintre ei declara:


”Brassau pictează folosind tuşe puternice, dar cu o determinare vizibilă. Tuşele sale se răsucesc cu o afectare furioasă. Pierre este un artist care performează cu delicateţea unei balerine”.

Dorind să demascheze farsa, Axelsson a dezvăluit că Pierre Brassau este de fapt un cimpanzeu, însă reacţia primită a fost neaşteptată. Criticii de artă au fost cu atât mai entuziasmaţi de operele de artă, acest lucru ducând chiar la vânzarea unui astfel de tablou unui colecţionar.

Etichete: tablouri arta farsa
abonare newsletter