Actualitate

Miere cremă, ulei din mac și venin de albine la „Târgul pentru un viitor sănătos” din Cluj-Napoca – GALERIE FOTO

Aproximativ 100 de apicultori, meșteri populari și producători sunt prezenți în acest week-end la Cluj-Napoca cu cele mai noi și interesante produse.

Miere de albăstrele, miere cremă, ulei din mac, săpunuri naturale, miere cu ghimbir, sucuri naturale, vin de casă, venin de albine și turmeric în miere sunt doar câteva din produsele care se găsesc în acest week-end la „Târgul pentru un viitor sănătos” care se desfășoară sâmbătă și duminică în parcarea hipermarketului Cora.

Emilian Săftoiu a venit împreună cu fiul lui tocmai din Vâlcea. Ei sunt printre puținii care fac miere de albăstrele și sălcioară. “Este un produs rar și care s-ar putea să nu îl mai putem face din cauză că albăstrelele sunt niște buruieni care cresc în lanurile cu grâu, iar tendința agricultorilor este să folosească tot mai multe pesticide ceea ce duce la dispariția acestei plante. Noi am găsit un agricultor care nu folosea substanțe chimice și ne-a lăsat să ne punem stupii ca să putem face mierea aceasta”, spune apicultorul din Vâlcea.


Gabriela Smuczer este din localitatea Șoimuș, județul Hunedoara și se ocupă de apicultură din 1990. “Am făcut liceul tehnologic de apicultură și m-am apucat de treabă. Eu provin dintr-o familie cu tradiție în apicultură și mi-a fost ușor să mă ocup de acest lucru”, afirmă hunedoreanca. Printre produsele pe care le prezintă la Cluj se numără săpunuri naturale cu ceară de albine și un energizant din miere, polen, propolis și lăptișor de matcă.

Un producător din Turda vinde uleiuri presate la rece. Cel mai inedit este uleiul din mac despre care spune că este potrivit pentru persoanele care au probleme cu somnul și pentru femeile mai în vârstă care prezintă risc de a face osteoporoză. Uleiul de mac, presat la rece este o sursă foarte bună de calciu.


Cei care caută remedii naturiste pentru diferite afecțiuni le pot găsi la standul lui Antonio Ilaș din Bihor. Cu o tradiție în familie de zeci de ani, bărbatul împreună cu soția fac ceaiuri, tincturi și alifii. Cei doi bihoreni au ceaiuri pentru afecțiuni ale sistemului nervos, aparatului circulator, pentru afecțiuni ginecologice, cancere, împotriva obezității. Tincturile pe care le fac sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, împotriva căderii părului, cancere, impotență, frigiditate.

Pe standurile celor aproximativ 100 de producători și meșteri populari din toată țara se găsesc și produse din carne tradiționale, obiecte artizanale, jucării din lemn, sucuri naturale, uleiuri obținute prin presare la rece, costume populare și dulciuri.


Dacă nu ați reușit să vizitați astăzi „Târgul pentru un viitor sănătos” mai aveți la dispoziție și ziua de duminică.

abonare newsletter