Actualitate

O piesă montată la Teatrul Național Cluj, premiată la Gala UNITER

"Clasa noastră", de Tadeusz Słobodzianek, montat la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar Radu Afrim a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul "Tihna", luni seară, la cea de-a 24-a ediţie a galei premiilor UNITER.

Gala Premiilor UNITER a confirmat luni seara, 9 mai 2016, valoarea trupei Teatrului Național Cluj-Napoca.

În luminile sălii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek în regia lui László Bocsárdi a fost distins cu un premiu care onorează întreaga echipă, spun reprezentanții Teatrului Național.  


Echipa de la Cluj

Aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, Bocsárdi László a lucrat pe textul autorului polonez, avându-i alături pe realizatorul decorului, Bartha József, pe creatoarea costumelor, Kiss Zsuzsanna, pe dramaturgul Benedek Zsolt, pe compozitorul Boros Csaba și pe actorii: Sânziana Tarța, Irina Wintze, Anca Hanu,  Cristian Rigman, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Cătălin Herlo, Ovidiu Crișan, Matei Rotaru, Ionuț Caras. Premiera spectacolului a avut loc în 11 decembrie 2015.

Acțiunea piesei

Textul, structurat în XIV Lecții, aduce în scenă dureroasa poveste a unor foști colegi de școală, polonezi și evrei, buni camarazi și prieteni, care, într-un anumit moment istoric, fără vreo cauză explicită, se lasă prinși sub tăvălugul cruzimii, transformându-se în victime și călăi. Evoluția elevilor clasei pline de viață este neașteptată și oscilatorie.  Autorul și-a intitulat astfel piesa, împrumutând numele unuia dintre cele mai populare portaluri de socializare din Polonia, dar și influențat fiind de Clasa moartă a lui Kantor.


În Jedwabne, un orășel din Polonia centrală, trăia, de câteva secole, o comunitate evreiască puternică, de circa 1600 de suflete, într-o pașnică simbioză cu polonezii. Munceau împreună, își sărbătoreau datinile împreună. La puțin timp după ce naziștii au intrat în Jedwabne, s-a întâmplat inimaginabilul: polonezii din localitate i-au masacrat pe toți cei 1600 de evrei într-o singură zi. Cei care au scăpat de topoare, furci, cuțite au fost împinși într-un hambar și li s-a dat foc. N-a rămas niciunul. Iar apoi, vecinii polonezi s-au înstăpânit pe casele și averile lor. Acestea sunt datele istorice, acțiunea piesei desfășurându-se pe o perioadă de aproximativ 68 de ani (1935–2003), cuprinzând războiul, nazismul și comunismul, ghetourile, propaganda și compromisul.

Pentru acest premiu, montarea a intrat în competiţie cu spectacolele The Sunset Limited de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul UNTEATRU, Bucureşti şi Tihna după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”.


Actrița Jacqueline Bisset a înmânat premiul

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost înmânat de actriţa franceză Jacqueline Bisset: "Ce seară magifică. Felicitări tutror. Atât de calduroasă, de cultivată. Am venit în urmă cu 4 ani la gală, dar de atunci am început să simt acest teatru", a spus cu entuziasm faimoasa actriţă, care a urmărit gala dintr-un balcon din Sala Mare a grandiosului Teatru "Regina Maria" din Oradea. Cel mai bun spectacol al anului este "Clasa noastră”, a spus, în final, actriţa franceză. Premiul a fost ridicat de regizorul Mihai Mănuţiu.

abonare newsletter