Actualitate

Boc semnează ca primarul, Şurubaru „strânge şurubul” la Primărie

Fostul viceprimar, Gheorghe Şurubaru concurează cu sine în concursul programat peste câteva zile şi, în mod sigur, va câştiga.

Boc semnează ca primarul, Şurubaru „strânge şurubul” la Primărie Boc semnează ca primarul, Şurubaru „strânge şurubul” la Primărie

Doar doi concurenţi au depus dosare în vederea participării la concursul de city manager al municipiului Cluj-Napoca, programat pentru data de 18 iulie. După cum era de aşteptat, unul dintre aceştia este fostul viceprimar Gheorghe Şurubaru şi după cum nu mai miră pe nimeni, doar dosarul său a fost acceptat în etapa preliminară a competiţiei. Dosarul celuilalt candidat, Ioan Duşcaş, a fost respins din cauză că nu au fost îndeplinite condiţiile de vechime.

Acum, Gheorghe Şurubaru concurează cu sine, concursul din 18 iulie fiind, cel mai probabil, doar o formalitate. În mod sigur, fostul viceprimar nu va pica concursul. El va susţine o probă scrisă şi apoi un interviu, urmând ca apoi să ocupe postul de administrator public pentru perioadă determinată.


Faptul că Gheorghe Şurubaru va câştiga concursul pentru postul de citymanager  arată că în interiorul PNL s-au făcut socotelile astfel încât nimeni să nu se supere. Gheorghe Şurubaru (PDL, înainte de fuziunea cu PNL), omul lui Emil Boc va fi city manager şi Dan Tarcea (PNL, înainte de fuziunea celor două partide) a primit funcţia de viceprimar.

După numirea sa în funcţia de city manager, Gheorghe Şurubaru va îndeplini rolul de “ţap ispăşitor”, practic administratorul public fiind cel care preia în mare măsură atribuţiile de primar. Primarul va avea mai mult un rol politic, va “semna ca primarul”.


Specialiştii în administraţie publică sunt de părere că un city manager este o chestiune benefică pentru oraşele din România, dacă este folosită inteligent. “Chestiunea cu city managerul este preluată din SUA, unde s-a dezvoltat prima dată. Acolo este un tip diferit de abordare a Primăriei. În unele localităţi, ei au primari care nu contează, consilierii se rotesc în funcţie de primar şi atunci city managerul este cel mai important om de acolo. România a făcut o reglemantare atipic de bună în domeniul city managerului, în sensul că tu ca primar poţi să delegi city managerului cât vrei: redus, mediu sau aproape tot. Poate să decidă să îi dea numai aspecte operaţionale şi să îşi menţină deciziile medii şi strategice sau poate să dea şi operaţional şi mediu”, afirmă Călin Hinţea, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj.

În România, oraşele care funcţionează bine au tendinţa de a-şi lua city manager şi nu invers. “Noi am făcut un studiu şi am observat o corelaţie foarte interesantă. Noi am observat că oraşele care funcţionează bine au tendinţa să îşi ia city manager. Desemnarea unui city manager vine în favoarea oraşelor dacă este utilizată inteligent. Primarul se poate concentra pe lucrurile mari, strategice, care ţin mai mult de decizia strategică, politică şi city managerul poate să se ocupe de partea operaţională, cum ar fi scrisul de proiecte, atragerea de fonduri europene, reabilitări de străzi etc”, spune Călin Hinţea.


Potrivit decanului FSPAC Cluj, un city manager pentru Cluj-Napoca este o idee bună pentru că oraşul are atât de multe zone de dezvoltare încât trebuie separată partea de decizie strategică de partea operaţională, care consumă foarte mult din timpul unui primar.  

abonare newsletter