Actualitate

Incendierea gunoaielor de la Pata Rât, ilegală, dar “acceptată” tacit de autorităţi prinde contur. ISU Cluj dă cu stângu’-n dreptu’ şi se contrazice singur

Incendiul de la sfârşitul lunii august de la groapa de gunoi de la Pat Rât a fost cel de-al treilea în decurs de câteva luni, iar autorităţile nu suflă o vorbă despre cauzele izbucnirii flăcărilor sau despre cine se face vinovat de aceste dezastre ecologice. Cinci luni au trecut de la ultimul incendiu, timp în care ancheta bate pasul pe loc.

Interesant este că toate cele trei incendii au avut loc în weekend, ceea ce ridică suspiciunea rezonabilă că ar putea fi vorba de un foc pus intenționat, care a scăpat de sub control. Este greu de crezut cum de atâtea luni nu se poate identifica modalitatea în care focul pune stăpânire pe munţii de gunoaie, în condiţiile în care administratorii rampelor de gunoi spun că în zona există camere de supraveghere şi perimetrul este păzit.

Chestionaţi în legătură cu concluziile anchetelor precedente (incendiul de la rampa temporară amenajată de RADP), reprezentanţii ISU Cluj s-au ferit să dea un răspuns concret motivând că nu pot să ofere aceste informaţii fără o solicitare scrisă în baza Legii 544/2001.


Monitorul de Cluj a făcut această cerere şi a încercat să afle dacă au fost stabilite cauzele producerii incendiului din luna mai de la rampa RADP şi dacă au fost identificate persoanele responsabile şi a obţinut un răspuns de toată jena.

Dacă iniţial în răspunsul semnat de inspectorul şef al ISU Cluj Ioan Moldovan se spune că “în atribuţiile instituţiei noastre nu este inclusă efectuarea de anchete, acestea fiind efectuate de către organele de cercetare penală”, în următoarea frază se precizează că “în urma cercetării cauzei probabile şi împrejurărilor producerii evenimentului, s-a stabilit că persoane necunoscute au aprins deşeurile de hârtie şi mase plastice pe platforma de depozitare, provocând incendierea acestora”.


Potrivit H.G. nr. 1492/2004 privind principiile de organizare, funcţionarea şi atribuţiile serviciilor de urgenţă profesioniste, printre atribuțiile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă se numără şi participarea la cercetarea cauzelor de incendiu, a condiţiilor şi împrejurărilor care au determinat ori au favorizat producerea accidentelor şi dezastrelor, stabilirea, împreună cu organele abilitate de lege, cauzele probabile ale incendiului şi să stabilească, împreună cu organele abilitate de lege, cauzele probabile ale producerii situaţiilor de urgenţă şi să participe la identificarea şi stabilirea factorilor de risc şi împrejurărilor care au generat unele situaţii de urgenţă.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, ancheta presupune o cercetare pentru a stabili eventuale răspunderi și vinovății. Nu înţelegem aşadar cum în atribuţiile ISU nu este inclusă efectuarea de anchete, dar sunt incluse activităţi de cercetare, “cercetare” care este un sinonim al termenului „anchetă”.


De cealaltă parte, reprezentanţii IPJ Cluj spun că după incendiul de la Pata Rât din 7 mai a fost deschis un dosar penal in rem (nu există o persoană cercetată în cauză) pentru distrugere prin incendiere, iar poliţiştii încă desfăşoară activităţi de cercetare.

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat de fiecare dată pe locuitorii din zonă, în ultimele luni, zeci de persoane primind îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Nu doar cei din Pata Rât sunt afectaţi, ci şi locuitorii întregului cartier Someşeni. Mai mult, şi zborurile de pe aeroport sunt afectate de fiecare dată când fumul gros şi înecăcios învăluie oraşul.


La ultimul incendiu, pompierii clujeni au reuşit după 19 ore de intervenţie să stingă incendiul izbucnit pe rampa privată temporară de depozitare a deşeurilor menajere din zona Pata Rât din Cluj-Napoca. Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune. În luna mai, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.

abonare newsletter