Actualitate

Clujeanul care trece prin „iad” de dragul României – GALERIE FOTO -VIDEO

Un fost jandarm clujean va reprezenta România la cursa Dubai Spartan Race din Oman, ţară aflată în Asia pe coasta de sud-est a Peninsulei Arabe. Cursa este una dintre cele mai dificile din lume şi numai cei cu o pregătire foarte bună o pot duce la capăt.

Cursa Dubai Spartan Race constă în parcurgerea unui traseu de 5 kilometri pe care organizatorii vor monta diferite obstacole. Cel care va reprezenta România în cursă este Daniel Varga, un fost jandarm clujean, şi actual profesor de educaţie fizică şi sport din 2008 la o şcoală internaţională din Oman, Muscat. În cursă el îşi va testa până la limită abilităţile fizice şi psihice.

„Eu o să fiu nevoit să trec prin bazine cu nămol, să trec peste garduri de 3 metri, să mă trag pe coate 200 de metri sub sârmă ghimpată, să fac căţărări, escaladări, să arunc cu suliţa la punct fix, să alerg cu saci de nisip în spate, să trec un bazin cu gheaţă şi multe alte obstacole dificile. La fiecare obstacol ratat ai o pedeapsă de executat. La fiecare obstacol va fi câte un arbitru”, a declarat Daniel Varga.


Pericolul cel mai mare

Însă nu aceste obstacole sunt cele mai mari pericole la care se expune clujeanul. „Pericolul la care mă expun este căldura excesivă, fiind primul şi principalul factor. Am mai participat la diverse curse, dar nu chiar atât de grele precum este asta. Este pentru prima dată pentru mine, dar mă simt foarte bine pregătit. Luna viitoare o să particip la o altă cursă care se va desfăşura în Emiratele Arabe”, a explicat clujeanul.

Cum se pregăteşte?

Pentru această cursă, care va avea loc vineri, 21 octombrie, se pregăteşte intens de mai multe luni.


„Pregătirea  mea constă în mai multe antrenamente în medii diferite pentru că la competiţie o să alerg pe un teren accidentat: fac alergare pe plajă, la sala de fitness şi crossfit”, a spus Daniel Varga.

Familia şi meseria merg mână în mână

Daniel Varga este singurul român care participă la Dubai Spartan Race. La competiţie participă sportivi din foarte multe ţări, printre care Oman, Filipine, Emiratele Arabe, Qatar, Bahrain, SUA sau Anglia.


Cu toate acestea, clujeanul este încrezător în forţele sale pentru că are familia lângă el şi o „experienţă” care l-a făcut „om”: perioada în care a fost jandarm.

„Familia mea este foarte bucuroasă şi mă susţine din plin, cu toate că sunt la 6000 de kilometri depărtare. Când le mai trimit acasă poze cu mine mă tot întreabă dacă nu sunt obosit. Soţia mea o să-mi fie alături şi o să mă susţină. Experienţa petrecută în cadrul Jandarmeriei m-a ajutat foarte mult în viaţă şi mă va ajuta toată viaţa, acolo am învăţat să fiu un om responsabil, să ştiu ceea ce vreau, să fiu ordonat şi să lupt până la capăt. Am o legătura bună cu foştii colegi de la Jandarmeria Cluj, toţi mi-au scris mesaje de încurajare”, a precizat Varga.


Clujeanul a povestit şi cum a ajuns să predea educaţia fizică la arabi şi spune că cel puţin pentru moment planuri de întoarcere în ţară nu are.

„Hotărârea mea de a deveni profesor a fost luată rapid. După absolvirea facultăţii am primit ofertă de lucru ca profesor în Oman, neştiind unde se află această ţară. După mai multe consultări am hotărât că trebuie să schimb ceva. Primele luni a fost îngrozitor aici. Umiditatea este foarte mare şi în compensaţie cu căldura sporea senzaţia de disconfort. Au fost zile când temperaturile au ajuns şi la 60 de grade Celsius. Cu căldura m-am obişnuit, îmi e greu puţin şi acum, dar trec peste tot şi toate. Arabii de aici, din Oman, au o părere foarte bună despre români, sunt nişte oameni deosebiţi. Aş alege meseria de profesor la fel ca atunci, mai ales să lucrez cu copiii, este un lucru minunat. Planuri de întoarcere în ţară încă nu am pentru că este bine aici”, a concluzionat Daniel Varga.


Cine este Daniel Varga?

Daniel Varga are 33 de ani. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea Babeş – Bolyai. A fost subofiţer în cadrul Jandarmeriei Cluj, iar din 2008 este profesor de educaţie fizică şi sport la o şcoală internaţională din Oman, Muscat. Competiţia în care va participa va avea loc în data de 21 octombrie.

Cum au început cursele Spartan?

Cursele Spartan sunt cele mai grele în domeniul curselor cu obstacole, oferind oportunitatea tuturor categoriilor de sportivi să se întreacă, în cursă fiind înscrişi oameni care au ceva de dovedit.

Cursele au fost începute de le-a început pasionatul de sport Joe De Sena în Vermont în 2009. Joe a fost implicat într-un accident groaznic şi a fost sfătuit de medici să stea departe de alergat, potrivit Timesofman.com. În schimb, Joe De Sena a participat la triatlonuri, exeplificându-şi determinarea rebelă şi pasiunea pentru sport.

Numele de „Spartan”, potrivit managerului Spartan Race Arabia, a fost inspirat de la vechii luptători spartani. În timp ce obezitatea în Statele Unite ale Americii este în creştere şi tot mai multă lume renunţa să facă sport, principalul scop din spatele acestor curse a fost să-i ridice pe oameni de pe canapelele lor confortabile şi să facă activităţi care i-ar face să fie mai sănătoşi şi să se distreze.

Exerciţiile de dinaintea curselor le oferă participanţilor  posibilitatea să facă exerciţii fără echipamente sofisticate. Astfel, pasionaţii de sport au şansa să cunoască oameni noi şi să se distreze.

Iată prin ce va fi nevoit clujeanul Daniel Varga să treacă în cursă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter