Actualitate

Clujul, judeţul cu puţină nevoie de ajutoare sociale

Nivelul de trai dintr-un judeţ se poate contabiliza şi prin numărul de asistaţi social

În ţară sunt sute de mii de oameni care trăiesc din ajutoarele de la stat. sursa foto: adevarul.ro În ţară sunt sute de mii de oameni care trăiesc din ajutoarele de la stat. sursa foto: adevarul.ro

Dacă raportăm numărul de beneficiari ai ajutorului social la total populaţie, Clujul este pe podium, în topul judeţelor cu cei mai puţini locuitori care primesc venitul minim garantat de la stat.

Despre contribuţia mare a Clujului la bugetul de stat, în comparaţie cu veniturile ce se întorc la nivelul judeţului pentru anumite proiecte nu e prima dată când se scrie. Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, aferente lunii februarie, nici la capitolul ajutoare de la stat nu stăm foarte bine, fapt pozitiv, în definitiv.


Doar 0,5% din locuitorii Clujului iau ajutorul minim garantat

Judeţul nostru are puţin peste 3,500 de persoane care primesc venitul minim garantat de stat, în valoare de 271 de lei şi o pupulaţie de aproape 722.000 de locuitori.

În Satu Mare sunt, spre exemplu, peste 4.500 de beneficiari ai ajutorului, raportat la o 390.000 de locuitori.


Printre primele judeţe la asistaţi social se numără Teleorman, cu aproape 11.000 de beneficiari şi 389.000 de locuitori. Şi în Vaslui situaţia e asemănătoare – 11.400 de asistaţi, la 479.000 de locuitori. Din lista celor mai sărace judeţe face parte şi Buzăul cu peste 12.000 de beneficiari ai venitului minim garantat şi o populaţie de sub jumătate de milion.

Bucureştiul, doar 274 de beneficiari !

Lideră la bunăstarea locuitorilor este capitala. Deşi are mai bine de 2.100.000 de locuitori, Bucureştiul apare pe lista Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială cu doar 274 de beneficiari ai venitului minim garantat, statul virând lunar puţin peste 50.000 de lei în conturile acestora spre deosebire de milioanele de lei înghiţite de judeţele enumerate anterior. Nici Ilfov nu stă rău, cu doar 1.600 de asistaţi, la o populaţie de 390.000 de oameni.


Înaintea noastră e şi Timişul, vechiul candidat al Clujului, la bogăţie, din provincie. Acolo sunt sub 2.000 de oameni fără venituri, în timp ce populaţia totală trece de 740.000 de locuitori.

Ajutoare sociale 2017: Ce modificare e din acest an?

Persoanele cu venituri mici pot solicita, potrivit legislației în vigoare, trei tipuri de ajutor social: venitul minim garantat, care reprezintă o suplimentare a venitului net al celui care îl solicită, alocația pentru suținerea familiei, care diferă atât în funcție de veniturile familiei, cât și de numărul de copii, precum și de faptul că familia este sau nu formată din ambii părinți sau doar dintr-unul singur, și, în fine, ajutorul pentru încălzirea locuinței, care presupune o acoperire cheltuielilor cu încălzirea în perioada sezonului rece, arată avocatnet.ro.


La finalul anului trecut, OUG nr. 93/2016 a introdus o simplificare pentru cei care solicită ajutoarele sociale. Mai exact, cei care vor să ceară cele trei ajutoare sociale enumerate mai sus pot să facă asta prin depunerea la primărie a unui singur dosar, iar nu a câte unui dosar pentru fiecare solicitare în parte.

Cum este reglementat venitul minim garantat

În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR - al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori:


    0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură;

    0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;

    0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;

    0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;

    1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;

    câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri în lei şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Practic, acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singură sau familia).

Dreptul la acest venit minim garantat - odată obținut - nu mai este condiționat de plata taxelor și impozitelor pe bunuri la bugetul local. Înainte, pentru menţinerea dreptului la ajutorul social, familiile şi persoanele singure cu drepturi stabilite de cel puţin şase luni erau obligate să-şi achite impozitele şi taxele pentru bunurile deţinute în proprietate. Dacă până la 31 martie, beneficiarii venitului minim garantat nu achitau aceste dări, plata ajutorului social se suspenda, însă în prezent, acest lucru nu se mai întâmplă.

abonare newsletter