Actualitate

Ce se va întâmpla cu bursele rezidenţilor?

Situaţia privind bursele medicilor rezidenţi este în continuare în stand-by. Guvernul trebuie să decidă joi ce se va întâmpla cu acestea. Cei mai nedumeriţi rămân, între timp, managerii de spitale, cărora nu li s-a comunicat nimic clar.

Ce se va întâmpla cu bursele rezidenţilor? Ce se va întâmpla cu bursele rezidenţilor?

Platforma România 100, ONG-ul lansat de fostul premier Dacian Cioloş şi câţiva foşti membri ai Guvernului au atras atenţia şi au cerut, zilele trecute, "lămuriri şi clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 - odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei".

Practic, coaliţia majoritară PSD-ALDE a abrogat în Parlament (prin Legea  nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) articolul 18 din Ordonanţa de Urgenţă  nr. 103 din 14 noiembrie 2013 care prevedea că "medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afară normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei".


Cum “se scot” cei de la putere

Ulterior, premierul Mihai Tudose a declarat că i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, să găsească o soluție privind bursele pentru medicii rezidenți, până la şedinţa de guvern care va avea loc joi.

El a adăugat că există varianta adoptării unei ordonanțe de urgență, pentru a se asigura că bursele vor fi plătite.


„Nu e vorba despre ce se întâmplă cu ele în acest moment, este vorba despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ele de luna viitoare. Ca să nu ajungem luna viitoare la interpretarea unui funcţionar dacă este sau nu venit salarial, le vom tranşa săptămâna aceasta joi în şedinţă de guvern. Vom găsi un mod de a implementa acest act, dacă nu, chiar putem vorbi de o sesiune extraordinară”, a spus premierul.

Zilele trecute şi ministrul Sănătății, Florian Bodog, a dat asigurări că bursele medicilor rezidenți vor fi plătite în continuare.


Precizările celor doi oficiali  au venit după ce, în ultimele zile, mai mulţi medici rezidenţi au spus că au fost anunţaţi că de la 1 iulie, când a intrat în vigoare noua Legi a salarizării, nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei.

Cei mai confuzi, managerii de spitale

Cei mai confuzi şi mai nedumeriţi sunt în acest moment managerii de spitale care spun că deocamdată nu au primit nicio înştiinţare în acest sens. Potrivit acestora, bursele pe luna iulie se acordă în 25 august, deci mai este timp.


“Conform noii legi a salarizării nu se mai primesc burse, dar încă nu este nimic clar. Am înţeles de la Ministrul Sănătăţii că se va da un ordin. Dar este timp, bursele pe iulie se calculează pe la sfârşitul lunii iulie. Deocamdată cei de la Direcţia de Sănătate Publică nu ne-au anunţat nimic oficial. Noi am făcut acum bursele pentru luna iunie. Bursele pe luna Iulie se iau în 25 august. Nu se ştie nimic concret, doar declaraţii, situaţia este în continuare în stand-by”, a declarat Anca Munteanu, director financiar la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Cluj.

“Tot ce pot să vă spun este că legea cadru 153 care a apărut acum în 2017 nu are prevederi exprese privind retragerea burselor rezidenţilor, ca atare nu pot să vă spun dacă acest lucru reoprezintă o intenţie de modificare legislativă sau doar o eventuală gândire strategică a Ministerului, Trebuie să aşteptăm să vedem cum se va concretiza”, a declarat la rândul său, dr. Sanda Patrichi, manager Spitalul de Recuperare din Cluj.


 În sistemul sanitar românesc lucrau în 2016 peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate, aminteşte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter