Actualitate

A recunoscut că a greșit. Compania de Drumuri STOPEAZĂ proiectul bordurilor de pe drumurile naționale. Ce se va întâmpla cu cele deja construite

Construirea insulelor de calmare de pe şosele a fost stopată, a declarat vineri, la Oradea, Ştefan Ioniţă, directorul CNAIR.

După ce a răspuns ani buni de avizarea proiectelor de drumuri, în calitate de director tehnic al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și de director pentru DN și variante de ocolire, Ștefan Ioniță, actualul director general al companiei, a decis să renunțe la construirea insulelor de calmare. ”Sunt contruite prost”, recunoaște el.

După ce ani buni s-a încăpățânat să construiască insule în mijlocul drumurilor naționale pentru așa-zisa ”calmare a traficului” și în pofida numărului mare de accidente grave petrecute pe acestea, CNAIR a luat o decizie radicală. Va opri realizarea insulelor, iar pentru lucrările în derulare vor fi modificate proiectele astfel încât insulele să nu mai fie făcute.


"E clar că sunt construite prost. Într-adevăr, se pare că proiectul produce disconfort participanţilor la trafic, neobişnuiţi cu aceste măsuri care veneau tocmai să atenueze şi să nu creeze probleme. Acum sunt semnalate aceste lucruri (accidente şi chiar decese din cauza lor n.red.). De aceea conducerea CNAIR a luat decizia să stopeze proiectul, am comandat un audit de siguranţă rutieră care ne-a fost pus la dispoziţie. Pentru contractele care încă nu au început acestea vor fi sistate, pentru cele în derulare vor fi emise dispoziţii de şantier astfel încât să se corecteze aceste insule", a declarat Ştefan Ioniţă, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Directorul CNAIR a precizat că acest proiect a început la recomandarea Băncii Mondiale şi a fost implementat pe suport tehnic aferent acestei investiţii, fiind avizat de Poliţia Rutieră. Însă numeroasele probleme create în trafic au determinat conducerea CNAIR să comande un audit de siguranţă rutieră care "într-adevăr, susţine că trebuie făcute anumite modificări".


"Vom da nişte dispoziţii de şantier care vor veni să corecteze toate aceste insule şi se vor atenua astfel încât să fie adaptate. Iar la ieşirea din localităţi acea şicană ar trebui să fie numai pe sensul de intrare, nu pe sensul de ieşire, să fie un semicerc. Necesitatea lor este dovedită ca fiind bună, sunt implementate şi afară şi sunt menite să protejeze pietonii de anumiţi şoferi care uită că trebuie să adapteze viteza de circulaţie în localităţi", a precizat Ştefan Ioniţă.

Anul trecut, pe DN1 între Cluj şi Turda sensurile de circulaţie au început să fie separate prin borduri şi insule mediane, iar benzile au fost îngustate. Lucrările au fost demarate de către CNADNR şi au iritat localnicii, autorităţile din zonă, precum şi şoferii, iar accidentele rutiere s-au înmulțit.


CITEȘTE ȘI

Protest pe DN 1 între Cluj şi Turda. ”Vor fi mulţi morţi”. Locuitorii comunei Feleacu au ieşit în stradă şi îşi cer drepturile: “Ferească Dumnezeu să vrem sânge”


CITEȘTE ȘI

AU MIMAT ajutorul. Autoritățile din Cluj, incapabile să rezolve problema bordurilor de pe DN1 Cluj – Turda și Cluj-Oradea


CITEȘTE ȘI

De ce tace Poliţia Rutieră în problema bordurilor dintre Cluj şi Turda şi ce spune noul şef al IPJ Cluj despre această măsură. CNADNR: Proiectul nu poate fi oprit

Ultimele Stiri
abonare newsletter