Actualitate
Clujul a pierdut un mare inginer și om de cultură. Academicianul HORIA COLAN a murit la onorabila vârstă de 91 de ani
Academicianul Horia Colan a încetat din viață ieri la vârsta de 91 de ani.
Academicianul Horia Colan a reprezentat pentru lumea științifică națională și internațională un om cu contribuții deosebite care a dat dovadă de profesionalism și implicare exemplare. La 9 martie 1991 a fost primit membru corespondent al Academiei Române, iar pe 30 martie 2010 a devenit membru titular al acesteia.
În contextul tristului eveniment și a marii pierderi suferite, atât familia, cât și Corpul academic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) și-au exprimat profundul regret pentru trecerea în neființă a Academicianului Prof. dr. ing. Horea Colan, care a fost Rector al UTCN în perioada 1990-1992, Președinte al Consiliului Rectorilor din Cluj-Napoca în aceeași perioadă, precum și Decan al Facultății de Mecanică.
Pe plan profeional acesta s-a remarcat printr-un bogat palamares de premii și titulaturi în domeniile în care a profesat. Distinsă personalitate academică și științifică a lumii inginerești, Academicianul Horia Colan a trăit o viață pusă în slujba învățământului și cercetării științifice românești.
Acesta s-a născut în Covasna, la 11 mai 1926 și a fost academician, inginer, specialist în domeniul metalurgiei. A absolvit Facultatea de Electromecanică a Școlii Politehnice din Timișoara între 1944-1949, cu diploma de inginer mecanic și electrotehnic. În 1971 a obținut titlul de Doctor inginer în știința materialelor la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca, devenind în același an profesor și șef al catedrei de Știința și Tehnologia Materialelor (1971-1985).
A fost șeful Centrului de Cercetări pentru Metalurgia Pulberilor în perioada 1971-1985, iar în 1990 a fost numit Decan al Facultății de Mecanică și apoi Rector al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (1990- 1992).
„Exemplul creativității și al dăruirii profesionale ce l-au caracterizat vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui dascăl de excelență”, au fost cuvintele de regret a colegilor săi din cadrul Corpului academic al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.