Actualitate

Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018

Contribuțiile sociale vor trece de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea Codului Fiscal publicat, joi, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

"Nivelul contribuțiilor scade cu 2 puncte procentuale, astfel că din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", informează ministerul, într-un comunicat.

Potrivit acestuia, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.


Ministerul mai arată că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratorie pentru muncă.

De asemenea, o altă simplificare adusă de această ordonanță în privința trecerii contribuțiilor sociale către salariați constă în faptul că din cele nouă contribuții plătite în prezent de salariat și angajator vor rămâne doar trei, respectiv contribuția pentru pensie (CAS) — plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate (CASS) — plătită pentru salariat și contribuția asigurătoare pentru muncă — suportată de angajator.


"Totodată, MFP menționează că scad contribuțiile pentru condițiile la pensie pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Astfel, CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% (-2,3 p.p.) și CAS pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33% (-3,3 p.p.).

În privința românilor care desfășoară activități independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc.), aceștia nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.


O altă măsură prevăzută de ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal este creșterea deducerilor personale pentru cei cu salarii mici cu peste 60%. Pentru cei cu salariul minim și care nu au persoane în întreținere, deducerea personală crește de la 300 lei la 510 lei. Pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea crește de la 100 lei la 160 lei.

abonare newsletter