Actualitate
Președintele CJ: În lacul de la Pata Rât nu mai e levigat. Activist: Când Tișe merge la mare, sarea se lasă la fund și el înoată în apă dulce
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în lacul de 6 hectare nu mai există levigat și că până la sfârșitul anului rampa de gunoi de la Pata Rât va fi închisă. Activiștii îl iau peste picior.
“Expertizele făcute la Pata Rât spun că a fost vorba de un eveniment neprevăzut de alunecare de teren adică a venit dealul la vale. Urmare a venirii dealului la vale cel care a dat amenzi trebuia să constate cine este autorul poluării. Autorul poluării nu este Consiliul Județean. Au preferat să stea 7 luni în care toată apa de pe versanți a fost adunată în același loc pentru că pârâul Zăpodie fiind obturat de alunecarea de teren evident că toată apa s-a adunat acolo pentru că nu ne-au dat voie să dăm drumul la apă. Dar spre nenorocul lor această apă care s-a adunat a depoluat, respectiv a diluat levigatul, iar amestecat cu o asemenea cantitate de apă el a ajuns să nu mai fie de fapt levigat. Expertul a constatat că nu mai există levigat în acel lac ci 90% apă și că dacă pe fund s-a sedimentat nămol acela va trebui orientat spre stația de osmoză. Prefectul s-a jucat cu starea de urgență. Acum 7 luni în aceeași situație nu era situație de urgență, după 7 luni în aceeași situație este situație de urgență. Cine răspunde pentru cele 7 luni în care nu am putut să luăm măsuri pe situații de urgență?”, a spus Tișe.
Acesta a mai spus că în câteva zile lacul nu va mai exista.
“Expertul a făcut testul apei, a constatat că nu mai are cantitatea de levigat, a constatat că e la o concentrație care controlat poate fi lăsat înspre pârâul Zăpodie. Noi nu putem interveni încă la stabilizarea printr-un zid a depozitului până nu se eliberează de apă. Culmea penibilului este că noi acum o să introducem levigatul în stația de osmoză, iar din această stație de osmoză apa va ieși cristalină, mai cristalină decât cea băută de la robinet. Ea se va deversa în pârâul Zăpodie care este pârâu poluat. Pârâul Zăpodie ar fi trebuit depoluat de Apele Române de 20 de ani. (...) Acești oameni sunt absolut incompetenți. În momentul de față, apa care a fost adunată în acel lac curge gravitațional înspre pârâul Zăpodie. Noi așteptăm ca acea parte să se elibereze pentru a putea intra să drenăm locul și de acolo, tot ce mai curge levigat să meargă către stația de osmoză (...) Lacul nu este levigat. Știți ce înseamnă să bagi într-o stație de osmoză un lac de 6 hectare? Însemna bugetul Consiliului Județean pe patru ani. Stația de osmoză funcționează pe bani. Stația de osmoză nu este pentru lac, este pentru levigat. Nimeni, niciodată, nu a spus că lacul va fi dus prin stația de osmoză, care e plătită cu ora. Dacă aș fi băgat lacul vorbeam de milioane de euro. Ca să fac ce? Să pun o apă care nu mai are decât o cantitate foarte mică de levigat s-o bag într-o stație de osmoză? În stația de osmoză nu va intra decât levigat pur. Părerea mea este că în câteva zile lacul va ajunge la nivelul în care nu va mai exista. Ce a curs, nu a curs nimic toxic. Se fac expertize, teste. Se fac periodic. Expertul spune că lacul e așa diluat încât nu mai are probleme”, a mai spus președintele CJ Cluj.
Despre închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât, Tișe a spus (a câta oară?!) că aceasta va fi închisă până la sfârșitul anului.
“Eu cred că la finele acestui an rampa de la Pata Rât va fi închisă. Dacă nu aveam alunecarea, ea era gata astăzi. Mai trebuie efectuate lucrări de stabilizare pentru a ne asigura că nu mai vine la vale și partea de membrană exterioră peste care se pune pământ, iarbă și nu ne mai atingem 30 de ani. Lucrări ample nu mai există la Pata Rât. Ceea ce rămâne sedimentat e drenat pe un canal care se va face la baza dealului și va merge în stația de osmoză. Tot ce e levigat pur se orientează pe un canal artificial de pârâul Zăpodie”, a mai spus Tișe.
În replică, activistul Szakáts István l-a luat peste picior pe Tișe.
“Când domnul Tișe merge la mare sarea se lasă la fund și el înoată în apă dulce. Domnul Tișe, când lasă apa minerală pe masă, după o vreme găsește mineralele adunate la fund, iar sus e apă distilată. Levigatul domnului Tișe e unul care se decantează singur - de aia a și comandat un decantor de levigat, nu o stație cu osmoză inversă. De fapt, că levigatul se decantează, e un lucru cunoscut. De aia în lume e plin de decantoare de levigat. De aia nu a cerut CJ declararea stării de urgență în 23 martie când 70.000 mc de levigat a scăpat în Zăpodie. Că nu era nicio poluare, lichidul era decantat. De aia Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, când a aprobat declararea stării de urgență în 23 martie, nu a scris de fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri neconform Pata-Rât Cluj. Că nu era nicio poluare. Dar domnul președinte al Consiliului Județean ține să ne asigure că partea toxică a levigatului s-a lăsat la fund. Să bem pentru asta un pahar de pălincă lăsată pe masă până s-a separat alcoolul de apă. Vă credem, domnule Tișe! Gândurile nu se decantează. Dumneavoastră nu ați escaladat culmile tupeului și a prostiei deodată”, a spus Szakáts.