Actualitate

Cum s-au “evaporat” peste 100.000 de tone de deșeuri de la rampa de gunoi a Primăriei Cluj

Doar anul trecut, peste 100.000 de tone de deșeuri s-au “evaporat” de la rampa de gunoi a Primăriei Cluj-Napoca.

În ultimii doi ani, la rampa de gunoi de la Pata Rât aparținând Primăriei Cluj-Napoca au avut loc 25 de incendii, jumătate din ele puse intenționat, în care au ars aproape 50.000 de tone de deșeuri.

Nu o dată activiștii de mediu au cerut suspedarea autorizației de mediu pentru poluarea existentă la Pata Rât, susținând că rampa RADP și-ar fi depășit limita legală admisă cu 30%. Autoritățile au negat acest lucru și spun că în acest moment există depozitate “doar” 194.000 de tone de deșeuri.


Inclusiv Garda de Mediu Cluj a vrut să interzică depozitarea gunoaielor la Pata Rât, fapt ce l-a făcut pe primarul Emil Boc să sară la gâtul șefului instituției: “Când moare primul om în Cluj din cauza gunoaielor rămase în stradă cine va răspunde? Dumneavoastră dați satisfacție unei comenzi politice că așa vă cere superiorul. Gândiți-vă ce poate însemna pentru cetățeanul de rând. Nu mai este capacitate la Oradea să ne primească gunoaiele. 400 de tone pe zi. Ce să le duci pe timpul verii la Oradea? Chiar așa inconștient sunteți? Să nu mă luați de fraier că nu sunt de ieri sau de astăzi să nu înțeleg ce se întâmplă în viața publică. Înțeleg jocul politic până la limita când se pune viața și sănătatea oamenilor în joc”.

Potrivit datelor oficiale, capacitatea maximă de stocare temporară autorizată conform autorizaţiei de mediu este de 358.000 tone, iar cantitatea de deşeuri intrată în cadrul platformei RADP doar în 2017 a fost de 127.012 tone.


Incendiile repetate vin ca o mănușă

Cercetările polițiștilor au arătat că dintre cele 25 de incendii izbucnite la această rampă în 2017 jumătate au fost intenţionate, 7 au avut ca şi cauză autoaprinderea, iar 4 au avut alte cauze. Cu Cu alte cuvinte, autoritățile nu găsesc de luni bune vinovații motivând că “dosarele sunt în lucru”, timp în care clujenii respire zilnic un aer poluat.


De exemplu, în incendiul din luna iulie 2017, conform măsurătorilor topografice s-a estimat că a fost distrusă o cantitate de 34.920 tone deşeuri. În luna octombrie 2017 s-a produs un alt incendiu, iar în urma acestui eveniment, conform măsurătorilor topografice, s-a estimat că a fost distrusă cantitatea de 10.652 tone deşeuri.

Întrebat dacă focul este pus intenționat cu girul autorităților, prefectul județului Cluj a spus: “Informațiile pe care le-am primit de la primar sunt legate de cantitățile care s-au ars la incendii. De acolo rezultă niște cantități mici, care în opinia dânsului, nu ar putea reprezenta un scop”.


Și Emil Boc susține că trebuie exclusă ipoteza că incendiile de la Pat Rât ar fi provocate de ”o mână criminală”.

„Ideea că cineva dă foc, ca să scadă dimensiunea gunoiului, vreau să știți că este o mare prostie. Eu personal exclud această ipoteză și vă rog să o excludeți și dumneavoastră categoric. Nu se poate ca cineva să meargă să dea foc la rampă, m-am uitat pe camele de luat vederi. Nu poate exista o gândire bolnavă, cineva să incendieze ca să scadă dimensiunea” a explicat Emil Boc.


Alte 70.000 de tone de deșeuri, duse în Bihor

Pentru respectarea prevederilor din autorizaţia de mediu, reprezentanții RADP Cluj au încheiat anul trecut în septembrie un contract cu firma SC Eco-Bihor în vederea relocării unei cantităţi de deşeuri municipale, astfel că în anul 2017 s-a relocat o cantitate de 67,24 tone.

“În luna iulie s-a încheiat un contract de preluare a levigatului din cadrul platformei de către firma SC Recycling Prod SRL Târgu Mureş, astfel că în cursul anului s-au transportat 212,11 mc de levigat, iar în luna octombrie s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Ansa Smart Energy SRL în baza căruia se desfăşoară activităţi de tratare termică a deşeurilor, comercializarea deşeurilor obţinute prin tratare termică”, se arată în raportul privind situaţiile financiare pe anul 2017 ale Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca.

În intervalul 29 septembrie-18 octombrie 2017 în cadrul platformei de stocare temporară a deşeurilor s-au desfăşurat un număr de 11 controale, în urma cărora la unele dintre acestea regia a fost sancţionată contravenţional.

Mai multe gunoaie decât în 2016

Potrivit raportului, cantitatea de deşeuri intrată în cadrul platformei a fost de 127.012 tone (reprezentând o creştere de 6,13% a cantităţii intrate comparativ cu anul 2016), iar cantitatea de deşeuri valorificată a fost de 21.271 tone (reprezentând un procent de 16,75% din totalul deşeurilor intrate pe platformă).

Raportul mai menționează faptul că veniturile aferente serviciului de depozitare temporară a deşeurilor au fost de 4.290.098 lei, iar cheltuieli totale înregistrate la nivelul platformei au fost de 6.465.417 lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter