Actualitate
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a plecat puţin mai român de la Cluj
“Aici e ţuică de prune". După ce ai degustat pălinca, parcă înţelegi mai bine mersul lucrurilor în România. O poate spune şi comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, aflat la Cluj-Napoca. Oficialul a gustat din produsele tradiţionale şi a auzit problemele agricultorilor chiar de la ei.
Vestea că e comisarul european pentru Agricultură la festivalul “Zilele Recoltei” s-a dus repede printre agricultori. Şi a început agitaţia. Unii şi-au ascuns repede cartofii mai mici de pe mese, alţii au tăiat caşul de oaie şi carnea, poate, poate au norocul să le deguste marfa. Alţii au pregătit paharele de pălincă, vin sau vişinată, scrie Mediafax.
Comisarul nu a dezamăgit pe nimeni. Grea muncă dar, pe unde a trecut, a gustat din produsele româneşti.
“Vă invităm să gustaţi din băutura noastră tradiţională şi din pâinea cu sare”. Aşa a fost primit comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, la Zilele Recoltei de la Cluj-Napoca. Aflat în vizită în România, oficialul european a avut timp să treacă şi pe la târgul de bunătăţi româneşti. Alături i-au stat europarlamentarul liberal Daniel Buda, organizatorul Zilelor Clujului, Ramona Moldovan, de la Asociaţia ”Produs de Cluj” şi cu ceva întârziere ministrul Petre Daea.
Puţină pâine cu sare, nişte palaneţ cu brânză, Phil Hogan a intrat repede în atmosfera de la Cluj.
Apoi a făcut cunoştinţă cu: “Aici e ţuică de prune”. O tănără îmbrăcată în straie tradiţionale întinde o tavă cu pahare în care este tăria, în timp ce europarlamentarul Buda ridică paharul şi spune “Tschüss!” (noroc în germană).
“E foarte tare, nu?”, se aude din delegaţie.
Comisarul ia cu încredere paharul, iar gestul de după degustare denotă că licoarea e ceva mai tare decât se aştepta.
Spre amuzamentul celor prezenţi face şi o remarcă: “Dacă vreau să văd mai mult, ar trebui să mă opresc”.
Comercianţii din târg sunt mândri nevoie mare. Nu vine de două ori comisarul pe Agricultură să le vadă marfa. “Să trăiţi, Abrudan”, se prezintă un vânzător de cartofi. Oficialul îi prinde prieteneşte mâna plină de pământ.
Comisarul european face tot mai greu faţă degustării: ulei de floarea soarelui presat la rece de la un furnizor oficial al Casei Regale a României, brânză de burduf cu busuioc, cu ceapă şi mărar, pâine cu zacuscă, vişinată, sirop de zmeură, dar şi must din struguri roşii zdrobiţi la teasc.
“Vişinată, un sirop românesc, dacă doriţi să-l gustaţi”.
“Sau o pălincă bună de pere”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îl găseşte pe comisar la standul de legume, acolo unde un producător din comuna Ceanu Mare îşi spune supărarea. Ce nu este doar a lui.
“O întrebare, vă mulţumim că sunteţi oaspetele nostru, domnule ministru, domnule Hogan, domnule deputat. (...) Dacă ne-aţi putea explica ce facem noi cu tineretul pe care dumneavoastră ni l-aţi luat de lângă casă şi n-o să l mai putem aduce înapoi?”
“Tinerii se vor bucura de un sprijin financiar suplimentar dacă vor să se apuce de agricultură, este o asistenţă financiară specială. Nu am venit aici să vă spun prostii, ci doar ceea ce se va întâmpla”, îi răspunde comisarul, care se şterge periodic cu o batista pe frunte. A renunţat deja la sacou.
“În toate ţările UE, copiii dumneavoastră sunt plătiţi cu altă unitate de măsură ca şi copiii noştri”, spune agricultorul.
Aşa cum e la români, Phil Hogan nu a plecat de la Cluj cu mâna goală. A primit o sticluţă cu ţuică din piersici, prinsă cu un şnur tricolor, iar din partea organizatorilor o cutie din lemn cu o sticluţă de ulei, o punguţă cu lavandă şi un borcan cu miere.