Actualitate

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei aniversează Centenarul prin organizarea unui congres

Specialişti din 25 de ţări participă, începând de duminică, timp de o săptămână, la Cluj-Napoca, la Congresul Asociaţiei Internaţionale "Rei Cretariae Romanae Fautores" (RCRF), una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei romane.

Potrivit unui comunicat, congresul RCRF, ajuns anul acesta la a 31-a ediţie şi care se desfăşoară în perioada 23-30 septembrie, vizează structurile economice ale provinciilor fostului Imperiu roman.

Manifestarea ştiinţifică va fi găzduită de Universitatea "Babeş-Bolyai" şi MNIT, fiind organizate cinci zile de lucrări ştiinţifice şi două zile de excursii post-congres. La eveniment sunt aşteptaţi să participe un număr aproximativ de 200 de specialişti în domeniu, din 25 de ţări, scrie Agerpres.

"Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani şi presupune diferite activităţi ştiinţifice menite să actualizeze stadiul cercetărilor din domeniul ceramicii romane. Pe parcursul celor şapte zile, vom derula comunicări ştiinţifice, expoziţii tematice, display-uri de ceramică, excursii pe diferite situri arheologice - care au fost centre urbane, rurale, militare sau civile romane - precum şi vizitarea centrelor de producţie ale ceramicii", a afirmat directorul MNIT, Felix Marcu, citat în comunicatul de presă.

Desfăşurarea Congresului în diferite locaţii care au aparţinut Imperiului roman are rolul de a face cunoscută identitatea fiecărei provincii, dar şi evoluţia modernă a acesteia.

"Organizarea unui congres internaţional prestigios în ceea ce priveşte studierea antichităţii clasice, cu accent asupra vieţii economice din provinciile Imperiului roman, reprezintă o mare oportunitate de a face cunoscute cercetările în domeniu din România, dar şi de a cunoaşte stadiul actual al acestora la nivel mondial. Desfăşurarea acestui congres va contribui la impulsionarea studiului ceramicii romane din ţara noastră şi va face cunoscute siturile arheologice, precum şi locurile pitoreşti şi ospitalitatea locuitorilor ei", a mai spus Felix Marcu.

Conform organizatorilor, congresul RCRF va avea un impact pozitiv asupra stadiului de cunoaştere a produselor ceramice realizate în perioada romană, punând în circulaţie internaţională o informaţie ştiinţifică adusă la zi în acest domeniu.

"La 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, concentrarea eforturilor celor mai importante instituţii ştiinţifice şi muzeale din România, pentru organizarea unui congres internaţional prestigios, reprezintă cea mai potrivită manifestare culturală şi ştiinţifică prin care patrimoniul excepţional deţinut de instituţiile respective să fie cunoscut în străinătate", se mai arată în comunicat.

MNIT organizează acest eveniment ştiinţific internaţional în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" şi cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj. Totodată, MNIT colaborează şi cu alte instituţii muzeale şi ştiinţifice din România.

abonare newsletter