Actualitate

Trei statui de 270.000 de euro, dezvelite la Cluj-Napoca de Centenar - FOTO

Trei statui - ale cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, participant la Unirea de la Alba Iulia din 1918, mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan - au fost dezvelite, vineri, la Cluj-Napoca, în cadrul unor ceremonii de Centenar.

Sute de credincioşi s-au adunat vineri în Piaţa Avram Iancu din faţa Catedralei Ortodoxe din Cluj, ctitorie a episcopul Nicolae Ivan, pentru a asista la slujba oficiată de preoţii conduşi de mitropolitul Andrei şi la dezvelirea statuilor episcopului Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania.

Alături de aceştia, au participat şi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, dar şi ai Mitropoliei Ortodoxe a Clujului şi Eparhiei Greco Catolice de Cluj-Napoca, au participat, vineri, în faţa Catedralei Mitropolitane la dezvelirea statuilor mitropolitului Bartolomeu Anania şi episcopului Nicolae Ivan.


Acestea sunt realizate din bronz şi au o înălţime de 2,80 metri, costurile de realizare fiind de aproape 200.000 de euro, din fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca. Statuile au fost realizate de două cadre didactice de la Universitatea de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca, Alexandru Păsat şi Septimiu Jugrestan.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat că inaugurarea statuilor se înscrie în şirul evenimentelor de cinstire a Centenarului.


„Episcopul Nicolae Ivan a participat la marea adunare de la Alba Iulia din 1918, iar în 1919 a venit la Cluj şi a zidit Catedrala Mitropolitană. Acesta a fost cel care a reîntemeiat Episcopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Mitropolitul Bartolomeu Anania a reîntemeiat Mitropolia Clujului, a fost un om de carte, un om deosebit, un pătimitor în închisorile comuniste. De la el ne-a rămas o lucrare monumentală, la care a lucrat 10 ani, şi anume diortosirea Bibliei”, a spus IPS Andrei Andreicuţ.

În cadrul ceremoniei, înaltul ierarh ortodox i-a înmânat primarului Emil Boc cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”.


Ulterior, întregul sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici prezenţi la eveniment, printre care şi Francesco Cardinal Monterisi, au parcurs pe jos cele câteva sute de metri până la locul unde, pe bulevardul Eroilor, în faţa Catedralei Schimbarea la Faţă, a fost amplasată statuia cardinalului Iuliu Hossu, cel care a citit la 1918 Rezoluţia în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia.

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a declarat că dezvelirea statuii lui Iuliu Hossu este „un act de dreptate şi de adevăr, unul de reparare în faţa istoriei”.


„Cardinalul Iuliu Hossu a fost un bun român, un om de înaltă cultură, care a făcut cinste României, senator de drept în Parlament şi membru de onoare al Academiei Române. La numai 33 de ani, vestea la Alba Iulia marele eveniment al Unirii Transilvaniei cu România”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Statuia cardinalului Iuliu Hossu are o înălţime de 2,60 m, a costat aproximativ 70.000 de euro şi a fost realizată de sculptorul clujean Ilarion Voinea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter