Actualitate

Un fost student UAD a dus o tradiție românească pe străzile Parisului

Mircea Cantor (42), un tânăr care a urmat cursurile Universitatății de Artă și Design din Cluj-Napoca, a organizat un eveniment inedit pe străzile Parisului. A dus un obicei românesc străvechi, jocul urșilor urșilor, printre francezi.

Sursă foto: https://www.zi-de-zi.ro/ Sursă foto: https://www.zi-de-zi.ro/

La prima vedere, spectatorii au presupus că ar fi întâmpinat încă un protest parizian într-o seară de februarie, neobișnuit de caldă. Atunci când au văzut o trupă de urși dansând (sau mai degrabă bărbați și femei îmbrăcați în piei reale de urși), dintre cei care se plimbau prin cartierul chic Marais, nici unul nu a fost indiferent. Locuitorii și turiștii s-au oprit pentru a viziona, gura agape, mulți capturând momentul în fotografii și videoclipuri, relatează blouinartinfo.com.

Artistul român Mircea Cantor, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, îmbrăcat într-un șaman care purta o bucată de lemn sculptată în forma unui urs, a condus ceea ce era de fapt o paradă de sărbătoare românească, jocul urșilor. Ritualul precreștin, încă practicat astăzi în România, are rolul de a primi noul an și de a îndepărta spiritele rele. Jocul urșilor un obicei arhaic care se practică în ajunul Anului Nou îndeosebi în Moldova și constă în interpretarea unui ritual de către o ceată de urători. Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari; fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Uneori, în ceată, pot fi acompaniați de irozi sau mascați.


 

Născut în Oradea, Cantor urmează cursurile şcolii de artă din oraş, pentru ca apoi să-şi continue studiile la Academia de Artă Ion Andreescu din Cluj-Napoca, actuala Universitate de Artă şi Design.


După doi ani de studii, în urma unei dispute pe tema unei lucrări cu profesorii săi, Cantor se decide să plece din ţară, stabilindu-se la Paris.

Acest alai a fost însoțit de cântăreți de folclor românesc și s-a încheiat la Muzeul Vânătorii și Naturii din Paris, unde are loc expoziția actual a lui Cantor, „Vânătorul de Imagini”.

„Ceea ce mă interesează în legătură cu aceste măști este că sunt încă în viață", a spus Cantor, adăugând că „lucrul cu aceste elemente etnografice nu este de a arăta un fel de distracție în ceea ce privește distrugerea sau elementul decorativ (măștile sunt de obicei distruse la sfârșitul unui festival), dar pentru a reaminti că aceste lucruri sunt încă vii pentru noi ", a artistul pentru blouinartinfo.com.


Cantor care a câștigat premiul Marcel Duchamp în Franța în 2011 și a fost recunoscut la nivel internațional, a primit Carte Blanche la Muzeul Vânătorii și Naturii, care prezintă în mod regulat exponate de artă contemporană în interiorul pereților bogați decorați, din secolele XVII și XVI. Instituția este un adevărat cabinet de curiozități, inclusiv mobilier de epocă, picturi din secolul al XVII-lea și anterioare, tapiserie, taxidermie, arme antice și diverse lucrări de artă contemporană.

abonare newsletter