Actualitate
Descentralizare în silvicultură? Gărzile forestiere se mută în județe: „Pădurile României nu sunt în marile centre urbane!”
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş a anunţat sâmbătă, la Bistriţa, că o parte dintre angajaţii celor nouă gărzi forestiere teritoriale vor fi relocaţi către judeţe, pentru o mai bună comunicare cu cetăţenii.
De asemenea, la nivelul ministerului se va înfiinţa Departamentul Păduri, prin reorganizarea actualei structuri de specialitate silvică din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. În acest sens, în Guvern va fi promovată o ordonanţă privind reglementarea activităţii Departamentului Păduri din cadrul ministerului şi a gărzilor forestiere.
„Pe analizele făcute până în prezent, se constată o ruptură în ceea ce priveşte coordonarea şi comunicarea între structura din cadrul ministerului şi gărzi, precum şi un mod de lucru greoi al gărzilor în teritoriu. Astfel, este important ca la nivel teritorial să avem o descentralizare a modului în care funcţionează gărzile forestiere teritoriale, pentru a aduce activitatea acestora cât mai aproape de contribuabil. Cu alte cuvinte, numărul pe care îl avem la ora actuală la gărzile forestiere regionale, la cele nouă, va fi diminuat, iar inspectorii de la acele gărzi vor avea atribuţii şi vor fi mutaţi în judeţe, pentru ca aceştia să fie mai aproape de problemele contribuabililor din judeţe, nu să rămână undeva, într-o structură regională, şi tot ce înseamnă avizări, aprobări necesare contribuabilului din judeţe să trebuiască să le facă doar gărzile forestiere regionale. Acele avizări şi aprobări se vor face de către reprezentanţii gărzii forestiere respectiv în judeţe. Pădurile României nu sunt în marile centre urbane, unde sunt concentraţi cei mai mulţi dintre funcţionarii gărzilor teritoriale”, a declarat Deneş.
Ministrul a dat asigurări că această descentralizare a gărzilor forestiere teritoriale, prin înfiinţarea gărzilor forestiere judeţene, nu va duce la reduceri de personal. Prin această descentralizare, inspectorii din structurile centrale vor fi repartizaţi în judeţe, iar structura centrală va avea rol de coordonare a structurilor judeţene conduse de inspectori şefi, angajaţi în baza unor contracte de management pe o perioadă de maximum 4 ani.
„Nu se pierd locuri de muncă, se relochează către judeţe. Nu se suplimentează numărul de personal, nu se diminuează numărul de personal, se relochează”, a explicat Ioan Deneş.
În ceea ce priveşte Departamentul Păduri, acesta va fi condus de către un inspector general cu rang de subsecretar de stat. Personalul gărzilor forestiere şi al Departamentului Păduri va fi supus unei evaluări de integritate, organizate la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, constituind cerinţă specifică ocupării posturilor, sub sancţiunea eliberării din funcţia publică sau încetării raportului de muncă, după caz.
În prezent, Garda Forestieră Cluj, instituţie publică teritorială, cu personalitate juridică, în subordinea autorităţii publice centrale, își desfășoară activitatea pe raza județelor Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud și Maramureș.