Actualitate
O altă față pentru Canalul Morii: „Încă un hectar de spațiu verde în Parcul Rozelor!”
Clujenii sunt chemați să se implice activ în extinderea Parcului Rozelor prin amenajarea unei porțiuni verzi în vecinătatea Canalului Morii lipită de parc.
Clujenii, chemați să dea o altă față Canalului Morii: „Încă un hectar de spațiu verde în Parcul Rozelor!”Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS), care se luptă și în estul orașului pentru un parc de anvergură, intervine în vestul Clujului, în cartierul Mănăștur, „extrem de înghesuit”, cu scopul de a oferi clujenilor cât mai mult spațiu verde.
Astfel, în urma concursului de proiecte inițiat de Someș Delivery 2019 | 3XRE: REutilizare, REciclare, REducere, SOS propune „reciclarea urbană” a unui spațiu aflat în proprietate publică, dar care zace nefolosit de cetățeni din pricina lipsei unei amenajări minimale (un podeț, locuri de odihnă, scări etc).
Iubitorii de natură, chemați cu hârlețe și filetante
Potrivit ecologiștilor, acest spațiu public ar adăuga încă un hectar de spațiu verde Parcului Rozelor, chiar pe malul drept al Canalului Morii, la separarea lui de râul Someșul Mic. Prin urmare, activiștii îi invită pe clujeni să ia parte weekendul ce urmează la o acțiune de curățare și amenajare minimală a acestei zone, în pregătirea terenului pentru 13-14 iulie, când o să fie organizate tururi și dezbateri în acest spațiu urban „recucerit”.
Programul activității include zilele de sâmbătă, 6 iulie, între orele 11-14, respectiv duminică, 7 iulie, tot între orele 11-14. Printre obiectivele fixate se numără curățarea zonei de pe malul drept al Canalului și amenajarea unui spațiu de relaxare și discuții, dar și realizarea unor trepte de pământ pe malul drept pentru a lega zona de cartierul Mănăștur. Weekendul trecut, voluntarii au amenajat o punte de lemn care unește cele două maluri și face accesibil acest spațiu.
„De ce avem nevoie, dar hai și fără dacă n-ai: oameni harnici, entuziaști și iubitori de natură, filetante (cu baterie de preferință), pendulare pentru tăiat lemn, hârlețe. Ne întâlnim sâmbătă și duminică dimineața la ora 11:00, în Parcul Rozelor, la cișmeaua de lângă Skate Park!”, se arată în invitația activiștilor.
Canalul Morii, ignorat de ani de zile
Anul trecut, Monitorul de Cluj semnala că, de cel puțin opt ani, Primăria municipiului Cluj-Napoca promite periodic că va amenaja Canalul Morii, un obiectiv ignorat de ani de zile. Tot atunci, zona revenise în atenţia clujenilor, care au propus revitalizarea măcar unei bucăţi din traseul apei, cu spaţii verzi, zone de relaxare sau joacă pentru locuitorii de toate vârstele, o pasarelă nouă, locuri de plimbat, de stat la poveşti ori de văzut filme.
Ce-i drept, în 2010 s-a amenajat porțiunea dintre strada Regele Ferdinand și Piața Mihai Viteazul, pe acel segment fiind plănuite și câteva terase, care însă nu au mai apărut. De atunci au trecut însă peste opt ani, iar Canalul Morii a devenit între timp „noua groapă de gunoi” a Clujului. În februarie, în zona Mărăşti, ca de altfel pe toată lungimea Canalului Morii, bietele rățuște şi-au făcut cuiburi printre ramurile de copaci şi printre mormanele de gunoaie aruncate pe maluri.
Trebuie reamintit faptul că ideea amenajării în scop turistic a Canalului Morii – ramura artificială a Someşului Mic de 7,2 km – a apărut în promisiunile liderilor politici în urmă cu mulți ani. În 2004, aflat la primul său mandat de primar, Emil Boc declara că au fost rezolvate problemele de proprietate asupra Canalului Morii şi că municipalitatea va căuta soluţii tehnice şi de finanţare a amenajării acestuia.