Actualitate

Zile libere plătite pentru părinţi cât stau acasă cu copiii când se închid școlile din cauza vremii

Părinții își vor putea lua zile libere plătite ca să stea cu copiii acasă atunci când școlile sau grădinițele se închid din cauza vremii sau în alte situații extreme decise de către autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri la Senat.

Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ a fost adoptată miercuri de plenul Senatului cu 64 de voturi "pentru”, trei voturi "împotrivă” și 19 abțineri.

Ce prevede proiectul:


Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Prevederile se aplică:


Părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ

Părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ


Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Pentru a beneficia de aceste zile libere, trebuie completată o declarație pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariulcorespunzător unei zile lucrătoare, prevede proiectul de lege. Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ.


Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

abonare newsletter