Actualitate

Jazz in the Park, 2019, final de festival. 18.000 euro donați pentru finanțarea a trei proiecte culturale

A șaptea ediție Jazz in the Park s-a încheiat ieri seară, după patru zile extraordinare în care peste 30 de trupe din întreaga lume au urcat, în weekend (4-7 iulie), pe cele patru scene aflate în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Pe întreaga durată a festivalului, mai bine de 100.000 de persoane au participat atât la concertele de jazz, cât și la diferitele activități pregătite de organizatori și partenerii acestora în întreg parcul.

Festivalul a înregistrat un record de audiență chiar din ziua deschiderii, când peste 26.000 de persoane au umplut parcul pe întreaga perioadă a zilei și mai mult de 8.000 de oameni au urmărit cu entuziasm concertul susținut pe scena principală de basistul Marcus Miller (US).


‘’Sunt  mulțumit de cum a ieșit ediția a șaptea de festival. Simțeam nevoia să livrăm o ediție reușită, mai ales din cauza condițiilor de anul trecut, când ne-a plouat 9 zile din 11. Sunt  încântat de modul în care colegii mei s-au mobilizat și de dinamica pe care noi am avut-o în acest an. Cred că s-a simțit și în evenimente energia bună care venea dinspre echipă. De asemenea, am reușit să livrăm un lineup și un conținut de festival care a fost foarte bine primit de public, încă din prima zi. Bucuria participanților ne-a încărcat mult și ne-a dat energia necesară să muncim timp de patru zile încontinuu. 

Am constatat un număr foarte mare de străini veniți la eveniment și am primit un feedback foarte bun din partea trupelor. Aproape toate au lăudat energia pozitivă a locului, muzica foarte variată și accesibilitatea evenimentului. Am dat tot ce am putut pentru acest eveniment și rezultatele au fost acolo. Simt că am trecut la un nou nivel. Mulțumim din suflet pentru toate cuvintele frumoase pe care le-am primit în timpul celor 4 zile. Să știți că ne-au ajutat!’’, a declarat Alin Vaida, directorul executiv al Jazz in the Park.


Ediția din acest an a avut, fără doar și poate, cel mai bun lineup din întreaga istorie a festivalului. Publicul venit în Parcul Central s-a bucurat de concerte memorabile, aplaudând minute în șir nume importante ale genului, printre care Ghost-Note (US), Delvon Lamarr Organ Trio (US), Judith Hill (US), Shai Maestro Trio (IL), Chassol (FR), Tiny Fingers (IL), Festen (FR), Ours Samplus (FR), Hristo Yostov: Jazz Cats (BG), Malox (IL) și Kosmic Blues (RO). 

Jazz in the Park s-a remarcat, încă de la primele ediții, pentru atmosfera caldă, prietenoasă și relaxantă, dar și pentru legăturile create între artiști și publicul lor. Dacă în prima seară publicul a fost introdus în această atmosferă de către Shai Maestro Trio și mai apoi cucerit total de Marcus Miller, vineri a venit rândul unor trupe precum Malox sau Ghost-Note să pună mulțimea în mișcare cu energia lor. Sâmbătă seara s-a încheiat pe Main Stage într-o notă psihedelică, pe muzica celor de la Tiny Fingers, iar spectatorii de la Alternative Stage au putut să se bucure de muzica a trei trupe franceze incredibile: Chassol, Festen și Ours Samplus. Nici ziua de duminică nu s-a lăsat mai prejos, cu un concert Delvon Lamarr de zile mari și o Judith Hill incredibilă, care a încheiat cu pasiune cea de-a șaptea ediție Jazz in the Park. Forță, interpretări impecabile, dinamism și diversitate - așa s-ar putea descrie, în final, lineupul ediției din acest an.


Dacă serile au fost dedicate concertelor din parc, nopțile au fost rezervate sesiunilor de jazz improvizat, așa cum stă bine oricărui festival de profil. Peste 2.000 de iubitori de jazz au luat parte la jam sessions găzduite de Vorbe, barul oficial al festivalului, Colin’s Gastro Pub și Samsara.

Un alt record înregistrat la această ediție a Jazz in the Park este legat de cumpărarea biletelor neobligatorii pentru Fondul Jazz in the Park. Peste 4.000 de persoane au donat 18.000 euro pentru finanțarea celor trei proiecte culturale care urmează a fi susținute în cadrul Fondului: voucherul cultural care permite persoanelor cu venituri mici primesc bilete gratuite la spectacole de film, teatru, operă sau muzee, programul de terapie prin artă în spitalele din România, inițiat de Create. Act. Enjoy, și Drama 5 - o serie de rezidențe de creație pentru tinerii dramaturgi din România, proiect al teatrului independent Reactor de creație și experiment.

Ultimele Stiri
abonare newsletter