Actualitate
Tehnologia 5G oferă conexiunea cu viitorul. Boc: „Un oraș smart nu poate să reziste în viitor fără tehnologia 5G”
Tehnologia 5G este o cale spre viitor, arată studiile de la ora actuală. Potrivit specialiștilor, 4G a creat o conexiune între oameni, iar 5G conectează toate dispozitivele pe care le avem, făcând viața noastră mult mai ușoară, mai confortabilă.
„Distrugerea planificată a sănătății în spatele rețelei de telefonie mobilă 5G”, „Alertă, risc major: Rețelele 5G aduc cancer, boli de inimă și moarte” sau „Românii – cobai pentru multinaționale!” sunt doar câteva titluri prin care site-uri de media în limba română încearcă să creeze o psihoză în fața apropiatei implementări a tehnologiei de telecomunicații 5G.
Impactul 5 G asupra vieții noastre cotidiene
Miercuri s-a organizat prima dezbatere pe tema 5G organizată de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații la nivel național cu scopul de a dezbate procesul de implementare și impactul pe care îl va avea asupra societății.
„Rezultatele digitalizării care a pătruns treptat în toate domeniile nu pot fi contestate, iar tehnologia 5G vine ca o evoluție firească. Impactul pe care noile tipuri de rețele îl vor avea asupra vieții noastre de zi cu zi este important. Toate mașinile conectate între ele în același timp cu rețeaua de drumuri, cu parcările, rețelele de senzori care îi ajută pe agricultori să își dezvolte plantațiile sunt doar câteva exemple. 5G ne va transforma existența în același fel în care electricitatea sau calculatorul au făcut-o la vremea lor. Evoluția pe care o cunoaște societatea noastră prin implementarea 5G nu poate fi decât anticipată în prezent. De aici înainte doar imaginația este limita. 5G înseamnă viteze mult mai mari pentru internetul fix și mobil, comunicații pe scală largă între mașini și va însemna comunități inteligente care permit monitorizarea în timp real, facilitarea predicțiilor pentru gestionarea dezastrelor, dar și locuințe inteligente cu consum redus. Ne vom putea programa de la distanță mașina de spălat sau cuptorul, spre exemplu”, a spus Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, fost prim-ministru al României.
Grindeanu a mai explicat că implementarea 5G va genera dezvoltare economică și socială chiar și în zonele defavorizate. Până în anul 2025 este nevoie în România de o investiție de 2,3 miliarde de euro în 5G care va genera venituri de 4,7 miliarde de euro și peste 250.000 de locuri de muncă.
Un oraș smart are nevoie de 5G
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca a subliniat importanța tehnologiei 5G pentru profilul strategic al Clujului bazat pe inovare, cercetare, dezvoltare și IT.
„De ce 5G? În primul rând din perspectiva administrației locale un oraș smart nu poate să reziste în viitor fără tehnologia 5G. În al doilea rând un oraș universitar, unde se face cercetare, fără 5G nu are șanse să meargă mai departe. Dacă vrem să ne aducem talentele acasă din alte țări și să le păstrăm pe cele pe care le avem trebuie să le oferim condițiile pe care le-ar avea afară. 5G nu este un moft, este o necesitate. Nu trebuie pierdut acest moment al istoriei, pentru că nu se întoarce în fiecare zi. Gândiți-vă ce înseamnă 5G pentru cercetare, în privința vitezei. Gândiți-vă ce înseamnă pentru conectivitatea în oraș. Sunt convins că locurile de muncă vor fi un principal câștig. Peste 60% dintre studenții de azi vor lucra în joburi care nu există”, a spus edilul.
Boc a făcut referire și la problemele pe care și le fac oamenii în privința noii tehnologii.
„Cu cât vom întârzia, cu atât vom pierde competitivitatea atât la nivel european cât și mondial. Asta nu înseamnă că trebuie să fim opaci și să nu ascultăm opiniile celor care spun că este un pericol. Nu am văzut niciun studiu care să spună că prezintă un pericol major pentru sănătatea individuală și colectivă. Am văzut însă fake news”, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca.
5G este o revoluție
Sociologul Vasile Sebastian Dâncu a discutat despre 5G ca o revoluție din punct de vedere social.
„Tehnologia schimbă și identitățile noastre personale și identitățile sociale. Este nevoie de colaborare încă de la început. Este nevoie de o colaborare interdisciplinară. Pare simplu, un curs natural, dar în viața reală nu se întâmplă totul foarte simplu. Noi nu știm foarte bine ce înseamnă 5G, mai ales că nu este o evoluție de la 4G la 5G. Este vorba de o ruptură, de o revoluție. Sper ca această revoluție industrială să nu fie înfrântă, mai ales că are foarte multe componente politice și sociale”, a explicat Dâncu.