Actualitate
Ce reprezintă lucrările inedite ale clujeanului Liviu Mocan amplasate în Piața Unirii?
Clujenii sunt invitați să ia parte duminică, 13 octombrie, ora 17:00, în Piața Unirii, la vernisajul expoziției de sculptură semnată de artistul clujean Liviu Mocan.
Ce reprezintă lucrările clujeanului Liviu Mocan amplasate în Piața Unirii?Expoziția „Cuvântul s-a făcut trup” este formată din trei lucrări monumentale, pline de simboluri – „Cuvântul s-a făcut trup sau Cartea cu care vorbești”, „Gânditorul” și „Arcul Unirii” – și va putea fi vizionată până în data de 4 noiembrie 2019.
Lucrarea centrală care adună în ea toată ideea expoziției este „Cuvântul s-a făcut trup sau Cartea cu care vorbești”, fiind un sul vertical de litere a trei alfabete – aramaic, ebraic și grec. Acest sul se defășoară și ia trup de ființă umană, un trup masculin cu o înălțime de 3,20 metri și care, practic, este o întrupare a cuvântului.
„Gânditorul” este o intrepretare contemporană a Gânditorului de la Hamangia de acum 5.000 de ani î.H.. Lucrarea lui Liviu Mocan are aceeași formă și proporții cu a celebrei sculpturi, dar are dimensiuni diferite: 2,5 m, nu 11,5 cm. „Gânditorul” din Piața Unirii e plin de ochi, sute de ochi sugerând nu o meditație introspectivă, ci o meditație bazată pe observație, pe ceea ce privim, pe realitatea din jur.
Cea de-a treia lucrare, „Arcul Unirii”, sugerează Unirea Principatelor Române și face parte dintr-un proiect mai amplu cu 12 arce, intitulat „Domul Limbii Române sau Arcul Marii Unirii”.
„Profesia pentru mine este locul de meditație în care iau spre analiză subiecte importante ale condiției umane, cum sunt cuvântul, gândirea, unirea, și le expun cu mijloace tehnice dintre cele mai moderne – tăieri cu plasmă, tăieri cu laser, suduri, întrucât doresc să aduc aceste teme ancestrale în afectivitatea contemporană”, spune sculptorul Liviu Mocan.
„Liviu Mocan povestește lumea în limbaj plastic, în funcție de talentul său remarcabil, iar acest limbaj degajă adevărate metafore. «Cuvântul s-a făcut trup sau Cartea cu care vorbești», «Gânditorul», «Arcul Unirii» și altele nu sunt doar titluri de opere, ci mesaje perene despre om și comunitate, despre univers și despre românii care s-au proiectat în universalitate”, consideră academicianul Ioan Aurel-Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca.
Proiecție 3D și moment muzical la vernisajul expoziției
Cu ocazia vernisajului, publicul prezent va putea experimenta o proiecție în realitate virtuală 3D realizată de profesorului Luigi Mistodie și inspirată de una dintre lucrările sculptorului Liviu Mocan.
„«Arce peste timp în VR» ne transpune ca printr-o poartă stelară în inima unui simbol închinat plămădirii neamului românesc: Marea Unire. Opera «Arce peste timp», cu forța vie a unui vârtej, contopește în timp și în spațiu nemurirea ființei neamului românesc, sub privirile senine a mulțumii de ochi cutezători, exprimând legătura milenară între generațiile care sălășuiesc pe meleagurile binecuvântate carpatice, de la Dunăre la Marea Neagră”, spune profesorul Luigi Mistodie.
Evenimentul va avea parte și de un moment muzical susținut de Ansamblul de Corni al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, format din muzicienii Ion Marina-Uifălean, David Mocan, Flaviu Lonca, Flavius Marc și coordonat de prof. univ. dr. Alexandru Marc.
Expoziția „Cuvântul s-a făcut trup” din Piața Unirii este un eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.
Cine este Liviu Mocan?
Liviu Mocan, unul dintre cei mai importanți sculptori ai momentului, este autorul grupului statuar „Stâlpi împușcați” din Piața Unirii, Cluj-Napoca, și al ciclului „Semințe”, amplasat pe parcursul anului 2007 în Sibiu – Capitală Culturală Europeană.
Dintre realizările sale internaționale menționăm grupul statuar „Decalog”, expus la Geneva, Los Angeles și Grand Rapids, SUA, lucrarea „The Poet and His Heart”, la Biblioteca din Alexandria, Egipt și ciclul „Following the Sun”, care își propune câte o sculptură de 7 m pe fiecare continent. Din acest ciclu, până în acest moment, s-a definitivat o lucrare de for public în Auckland, Noua Zeelandă și mai există una în lucru în Chennai, India.
Născut în 1955 în satul Cara, județul Cluj, Liviu Mocan a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca și a fost artist rezident al Anderson University din Indiana și al Mississippi College, SUA. Lucrările sale au fost expuse și se găsesc în colecții particulare din Statele Unite ale Americii, Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Zeelandă.