Actualitate

VIDEO Demonstrație de forță la Aeroportul Cluj! Cât de pregătiți suntem pentru o catastrofă?

Agitație mare, joi dimineață, la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj. Zeci de echipaje de intervenție, sute de reprezentanți ai instituțiilor abilitate au luat parte la un amplu exercițiu de simulare a unei catastrofe aviatice.

Forțele de intervenție – începând de la pompieri, medici și polițiști, până la reprezentanți ai Armatei Române, jandarmi sau Brigada Antitero din cadrul SRI – au verificat aplicabilitatea „Planului de Acțiune pentru Situații de Urgență” în cazul producerii unui accident de aviație civilă pe aeroport. Conform reglementărilor internaționale, fiecare aeroport internațional este obligat ca la doi ani să facă un astfel de exercițiu cu desfășurarea tuturor forțelor de intervenție.

„O aeronavă cu 100 de pasageri la bord a luat contact cu solul înainte de pista de aterizare. Avionul s-a rupt în două bucăți, iese fum, sunt 24 de morți, foarte mulți răniți. La acest exercițiu participă peste 50 de instituții, peste 500 de persoane implicate. În mai puțin de trei minute, serviciul de pompieri al aeroportului a ajuns la fața locului, conform standardelor internaționale. În momentul accidentului a fost anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și s-a pus în aplicare planul de criză”, a explicat David Ciceo, directorul general al Aeroportului Cluj, ipoteza exercițiului.


Pe lângă zeci de autospeciale, ambulanțe și alte echipaje de intervenție, la exercițiu au participat și un elicopter militar de la Câmpia Turzii, dar și un elicopter SMURD, pentru a transporta „răniții” la spital. Sutele de salvatori s-au mobilizat exemplar, respectând timpii impuși de reglementările internaționale, iar exercițiul – la care a participat inclusiv prefectul județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș – s-a dovedit a fi un succes, conform reprezentanților ISU Cluj.

Salvatorii sunt pregătiți pentru situațiile reale

„Suntem pregătiți, sigur! Din punctul nostru de vedere, dorim să vedem timpul de intervenție, de ajungere la locul intervenției de la subunitățile noastre din Cluj. Să vedem, cât facem, cum ne organizăm pe aeroport atunci când sunt multe victime, unde le evacuăm? Este foarte important, acesta este și scopul exercițiului. Cred că, în mare măsură, astăzi (n.red. joi) o să atingem acest obiectiv. Suntem convinși că, într-o situație reală, putem să facem față la un asemenea eveniment”, a precizat Ion Moldovan, inspector-șef ISU Cluj.


Exercițiul a fost unul de maximă importanță pentru desfășurarea activității aeroportuare, susțin reprezentanții Aeroportului Cluj, iar scopul acestuia a fost să antreneze personalul participant la intervenție, să realizeze coordonarea acțiunilor între instituții, dar și să familiarizeze personalul aeroportului privind rolul lor în acțiune. La exercițiu au participat reprezentanți de la Ministerul Transporturilor, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, dar și ai aeroporturilor și companiilor aeriene.

„În urma unui accident de aviație se fac multe cercetări. (...) ISU s-a mobilizat foarte bine, timpii în care au ajuns (n.red. salvatorii) sunt în parametri. Sunt foarte multe echipamente, peste 50 de mașini implicate, un rol deosebit are Serviciul de Ambulanță și toate spitalele implicate. Suntem pregătiți în orice moment, siguranța și securitatea pasagerilor este pe primul loc pentru Aeroportul Internațional Cluj”, a mai precizat David Ciceo.

Ultimele Stiri
abonare newsletter