Actualitate

Grădinărit comunitar la Cluj: verde în oraș

Cum se poate încuraja în interiorul Clujului grădinăritul comunitar? Ecologiștii organizează o dezbatere despre cum se poate promova acest tip de grădinărit.

Pe baza feedbackului participanților se va redacta rezumat care va fi înmânat autorităților care pot printr-o hotărâre de Consiliu Local să dea startul grădinăritului comunitar în Cluj și ulterior în alte orașe din România.

„Grădinăritul comunitar este o soluție locală la o problemă globală: criza climatică care afectează întreaga planetă. Argumentele pentru a avea grădinărit în interiorul orașului sunt ecologice, în primul rând, legate de producerea de hrană sănătoasă și proaspătă, dar și de ordin civic pentru că grădinăritul comunitar este un excelent liant social. Din punct de vedere ecologic, grădinăritul urban existent și mai ales cel care cucerește noi spații urbane reglează temperatura orașului, preia o parte din apele pluviale curate (se reduc costurile canalizării și filtrării acestei ape), iar prin compostare se reduc costurile legate de salubrizare. Din punct de vedere social, se îngrijesc mai multe spații verzi de către locuitori. Ele pot deveni spații atrăgătoare și nu obstacole urbane. Din această deschidere a unor spații urbane beneficiază toate părțile: proprietarul terenului poate să aibă facilități legate de reducerea impozitului pe proprietate. Orașul beneficiază de noi spații verzi care împrospătează aerul, iar comunitatea câștigă locuri noi de întâlnire.  De asemenea, prin grădinărit urban se păstrează tradițiile locale și soiurile autohtone, se alimentează piețele volante, se păstrează obiceiul de a merge la piață pentru legume proaspete și locale”, spun organizatorii dezbaterii.


La dezbaterea care va avea loc pe 29 noiembrie vor participa Diana Culescu (Asociația Peisagiștilor din România), Ana Horhat (peisagist), Adrian Dohotaru (Societate Organizată Sustenabil), Cristina Pișleag, arhitectă, Octav Florescu, proiect grădinărit bugetare participativă.

abonare newsletter