Actualitate

Cum va fi sărbătorită Ziua Națională a României la Cluj-Napoca

Sărbătorirea Zilei Naționale a României are o însemnătate specială în societatea noastră. Ziua Națională a României este una dintre cele mai importante sărbători, iar în Cluj-Napoca, această zi va fi celebrată prin numeroase activități ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile.

Ziua Națională a României este marcată la Cluj printr-o scenetă istorică ce recreează atmosfera din preajma zilei de 1 Decembrie 1918. Manifestările de 1 Decembrie vor începe la ora 9.30, în Piaţa Avram Iancu, cu o slujbă religioasă în Catedrala Mitropolitană şi depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Tradiţionala paradă militară va fi şi în acest an una dintre capetele de afiş la Cluj. Blindatele şi trupele Armatei Române, dar şi cele ale Jandarmeriei, Poliţiei sau Pompierilor, vor defila în centrul oraşului, în jurul orei 11.00.


Va urma un program folcloric în centrul Clujului, după care, seara, de la ora 19.00, este programată aprinderea luminilor de sărbători.

Voltaj şi Cargo vor urca pe scenă la ora 19.05, respectiv 20.15. Un spectacol de artificii va lumina cerul Clujului la finalul serii, în Piaţa Avram Iancu. Şi tot de 1 Decembrie 2019, la Cluj, Andra va concerta în spectacolul „Tradiţional”.


1 Decembrie, Ziua Naţională a României

Ziua de 1 Decembrie 1918 este principalul eveniment din istoria României. La această dată Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat Unirea Transilvaniei cu România, cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. După aceea, la 24 ianuarie s-a adoptat declaraţia de Independenţă.


Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost rectificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

abonare newsletter