Actualitate

Peste 100.000 de participanți la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României

De 1 decembrie, clujenii au sărbătorit împreună. Activitățile care s-au desfășurat pe parcursul zilei au reamintit semnificația acestei zile importante, de formare a României Mari.

Clujul a sărbătorit Ziua Națională a României – aniversarea a 101 ani de la Unirea Transilvaniei cu România - printr-o serie de evenimente care au însuflețit centrul orașului. Pe tot parcursul zilei, peste 100.000 de persoane s-au bucurat de manifestările care au avut loc în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu, în Piața Unirii și pe Bulevardul Eroilor.

În prima parte a zilei, peste 20.000 de persoane au asistat la ceremoniile oficiale, organizate de Instituția Prefectului Județul Cluj, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie “Gemina”. Manifestările au cuprins depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un joc spectaculos de artificii de zi.

Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca au invitat publicul în a doua parte a zilei în Piața Unirii, epicentrul evenimentelor dedicate sărbătorii de 1 Decembrie. Pe scenă au urcat unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară: Clubul Vedetelor, Mariana Sfechiș, Ioana Ștețco, Maria Lobonț, Mariana Morcan, Andreea Ciupe, Silviu Popa, Dan Gâdea, Marilena Zegrean Istici, Maria Golban Șomlea, Ana Ilca Mureșan, Ansamblul folcloric „Mugurelul”, Aurel Tămaș, Ansamblul folcloric „Mărțișorul”, Anghelina Timiș, Amalia Codorean Chindriș, Ilie Medrea, Ioan Berci, Sava Negrean Brudașcu și Ionuț Fulea, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.

Luminile de Sărbători au fost aprinse la ora 19.00, după care trupele Voltaj și Cargo au concertat pe scena din Piața Unirii într-o atmosferă electrizantă.
La ora 20, timp de 15 minute, cerul Clujului a fost luminat în cadrul unui spectacol de artificii memorabil.


Sala de proiecție a cinematografului Victoria a fost de asemenea arhiplină, la cele două filme difuzate în cadrul Centenarului Filmului Românesc: „Prea mic pentru un război atât de mare” și “Cardinalul”.

Partenerii principali ai evenimentului: Terapia - O companie SUN PHARMA, Bergenbier, NTT Data, Banca Transilvania, Coca-Cola, Farmec.


Semnificația zile de 1 Decembrie

Ziua de 1 Decembrie 1918 este principalul eveniment din istoria României. La această dată Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat Unirea Transilvaniei cu România, cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut între 21 noiembrie-4 decembrie 1918, când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. După aceea, la 24 ianuarie s-a adoptat declaraţia de Independenţă.


Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter