Actualitate
Odă pentru lucrătorii în salubritate. Muncitorii de la Pata Rât, de unde bani să plătească chirii?
Majoritatea lucrătorilor din domeniul salubrității locuiesc în zona Pata Rât, amintesc activiștii campaniei clujene Căși Sociale ACUM!.
Odă pentru lucrătorii în salubritate. Muncitorii de la Pata Rât, de unde bani să plătească chiria în oraș?Reprezentanții mișcării trag un semnal de alarmă și spun că muncitorii din domeniu nu au de ales, pentru că nu au șansa să primească locuințe sociale, dar și pentru că din salariile lor nu au cum să plătească peste 400 euro/ lună pentru o chirie privată în Cluj-Napoca, în oraș.
„Imaginează-ți o lume în care lucrările de salubritate s-au oprit brusc. În care gunoiul menajer se revarsă pe străzi. Birourile, spitalele și școlile nu ar mai putea funcționa, deoarece spațiile lor s-ar umple cu gunoi. Construcțiile s-ar opri și ele, deoarece absența lucrătorilor care ar curăța deșeurile de pe șantiere ar face imposibilă construcțiile noi și repararea clădirilor. Producția s-ar opri, deoarece fabricile nu ar mai avea cum să elimine materialele în afara amplasamentului lor. Sistemele de alimentație s-ar descompune din moment ce mâncarea comestibilă și cea putrezită s-ar amesteca între ele”, se arată într-un mesaj al activiștilor.
„Canalizările s-ar înfunda de la urină și excremente. Apa ar deveni contaminată și nepotabilă. Aerul ar deveni toxic și irespirabil. Mirosul ar fi insuportabil, ducând oamenii la nebunie. Copleșite și ele de această situație, speciile non-umane ar începe să moară și ele, iar noile dezechilibre vor conduce la dezastre ecologice. Epidemiile vor izbucni. Refugiații ar fugi din orașe, competiția lor asupra unor noi terenuri ducând la violență. Fără munca de salubrizare, societatea s-ar prăbuși literalmente”, mai transmit cei de la Căși Sociale ACUM!
Căși sociale ACUM! este o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în municipiul Cluj-Napoca, în contextul reducerii drastice a fondului public locativ și al transformării locuirii în afacere imobiliară din ultimele decade, cât şi al limitării accesului la locuinţe sociale tocmai persoanelor care sunt îndreptăţite să ocupe fondul locativ public.
Vă reamintim că, la mijlocul lunii iunie 2019, consilierii locali au decis ca Primăria să cumpere apartamente de pe piaţa liberă, pe care să le transforme ulterior în locuinţe sociale. După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, municipalitatea a dat astfel undă verde achiziționării apartamentelor cu 1, 2 şi 3 camere, în cel mai scump oraș din România.
CITEȘTE ȘI: Primăria continuă achiziția de locuințe de pe piața liberă. 12 oferte pe masa municipalității